לעיתים קרובות קובעת ועדה רפואית בצבא פרופיל שאינו תואם למצב הרפואי ולשאיפותיו של המועמד, בין אם רצונו להגיע לתפקידים בחי"ר או לקבל פטור משירות צבאי. במקרה זה, קיימת אפשרות לערער אל ועדה רפואית גבוהה יותר או לבקש כי הוועדה הראשונה תעיין שוב בחומרים. ההחלטה על ערכאה זו או אחרת תלויה במספר שיקולים הנוגעים למצבו הרפואי והאישי של החייל, המצב שנוצר מול צה"ל ופעולות שנוקט הצבא. בכל מקרה, יש צורך לצרף לפנייה חוות דעת מטעם רופא המשפחה באשר לבעיה רפואית שאינה מגבילה או אכן מגבילה את המועמד מלשרת בצה"ל, ובטווח התפקידים המסוים שהפרופיל מאפשר לו. כמו כן, יש צורך בחוות דעת מטעמו של רופא מומחה בתחום הרפואי המסוים, כגון אורתופד או פסיכיאטר. בהמשך, במידה שהגורמים הנוגעים בדבר סבורים כי צריך לשנות את הפרופיל שנקבע, יזומן המועמד לוועדה רפואית בה יוחלט על פרופיל חדש. למשרדנו תקדימים רבים במשך העשורים האחרונים, במסגרתם התקבלו ערעורים רפואיים שהגשנו, תיקים רבים שהסתיימו בהצלחות.
ניגשים לוועדה רפואית? התייעצו מבעוד מועד עם עורך דין צבאי
כמו כן, ישנה חשיבות חסרת תקדים לפנייה מבעוד מועד ומוקדם ככל האפשר לנציג משפטי כדוגמת עורך דין צבאי על מנת שהאחרון יוכל לסייע לבאר ולשטוח את טיעונכם. כלומר, פנייה לעורך דין צבאי, כדמות מקצועית שמכירה את הנסיבות והאילוצים שבגינם נוטה וועדה רפואית לאשר או לפסול בקשות חיילים, יכולה להבטיח שהמקרה האישי שלכם לא רק יטופל במהרה, אלא גם יטופל באופן שיצדיק את כלל העיסוק מלכתחילה.
בנוסף לכך, פנייה לעורך דין צבאי יכולה להיעשות הן עבור ערעור על פרופיל צבאי / ערעור על פרופיל רפואי, והן עבור בקשה לשינוי לתנאי שירות כתוצאה מביקור בוועדה, כפי שקורה למערערים שזקוקים לשינויי שיבוץ או התאמת השירות לאור נסיבותיהן האישיות.
זאת ועוד, כי לכל חייל שמגיע לוועדה רפואית קיימת הזכות לדרוש ייצוג מצד עורך דין צבאי, כאשר כאמור מדובר בנציג שיודע לשמור על האינטרס של החייל בוועדה עצמה, כמו גם להציג ולטעון בשמו באפיקים שנסתרים מעינם של אלו שאינם פועלים וחיים כדרך קבע את המציאות הצבאית – רפואית – משפטית.
משמעות הפרופילים השונים והתפקידים בהתאם
בנוסף לכך, בהיבט משקלה של אותה החלטה שתינתן במסגרת הוועדה הרפואית, חשוב להבין מלכתחילה את המדרג שלאורו פועלת אותה וועדה, או במילים אחרות – מה המשמעות של כל פרופיל והשלכותיו על השירות בפועל.
בנוסף לכך, חשוב לציין כי עבור כל פרופיל באשר הוא ניתן למצוא החרגה או יוצא מן הכלל, כאשר אותו חייל עובר וועדה רפואית בה הוא מטיל ערער על קביעתה ודרישה מאותה וועדה להתיר את שירותו במקום שאינו תואם לרוב את הפרופיל שסווג לו, או כאשר הוא חפץ בשירות אחר.
רוצה לומר, ניתן לראות חיילים המשרתים ביחידות שאינן מיועדות לבעלי פרופיל כפי שיש להם, כתוצאה מהגשת בקשת ערעור על פרופיל צבאי ולאור נחישות רבה.
פרופיל 97
פרופיל 97 הוא אולי הנפוץ והמפורסם ביותר, בעיקר לאור קביעתו החייל המחזיק בו כשיר לחלוטין לכל תפקידי הלוחמה באשר הם, כאשר אף על פי שישנם סעיפים, כלומר – פרופיל 97 בצירוף סעיף מסוים, מדובר בפרופיל הפותח בפניי החייל ו/או המלש"ב את כלל תפקידי הלוחמה באשר הם, כמו גם כלל תפקידי הצבא – פרט למספר ספור של תפקידים הדורשים היעדר כל סעיף באשר הוא.
פרופיל 82
פרופיל 82 הוא המדרגה הבאה בסולם הפרופילים, כאשר מדובר בפרופיל שמהווה מעין סעיף מורחב לפרופיל 97. רוצה לומר, בעלי פרופיל 82 יכולים לשרת בכלל תפקידי הלוחמה והמטה בצבא, פרט לתפקידי לוחמה מובחרים אשר דורשים פרופיל 97.
זאת ועוד, כי אותה וועדה רפואית בה מתבצע ערעור על פרופיל רפואי כלפי מעלה היא אותה וועדה בדיוק שבה נעשה הנתיב הנגדי, כאשר מלש"בים ו/או חיילים מבקשים להוריד ולשנות את הפרופיל שלהם כלפי מטה.
פרופיל 72
כמו כן, מתחת לפרופיל 82 ישנו פרופיל 72, כאשר מדובר בפרופיל המגביל חיילים מלשמש כלוחמים ביחידות חי"ר (בהיעדר אישור חריג), כאשר לרוב מדובר בפרופיל הפותח עבור בעליו את היכולת לשרת בחיל שריון, חיל התותחנים, חיל איסוף קרבי, וכאמור כלל תפקידי המטה והעורף.
פרופיל 64
לאחר מכן, מתחת לפרופיל 72 ישנו פרופיל 64, כאשר מדובר בסימון המעיד כי החייל כשיר לשירות צבאי לחלוטין, אך אינו יכול לשמש בתפקיד קרבי או לוחם. כלומר, בעלי אותו פרופיל ישובצו לתפקידי תומכי לחימה או תפקידים עורפיים, כאשר מדובר בכלל המערך הטכני, המודיעיני או התחזוקתי בצבא.
פרופיל 45 - 25
מתחת לאותם פרופילים קיימים פרופילים ייחודיים עבור בעלי בעיות רפואיות, כמו גם כי מדובר בפרופילים שבגינם ועבורם מוגשים הכי הרבה בקשות ערעור על פרופיל צבאי, כאשר מדובר בפרופיל 45 – פרופיל עורפי בלבד, פרופיל 25 – פרופיל התנדבותי (כלומר חיילים שאינם מחויבים בשירות צבאי ובחרו בכך מהתנדבות).
פרופיל 21 – 24
לבסוף, פרופיל 21 ו- 24 הם הפרופילים הנמוכים ביותר בצבא, כאשר בעוד שהראשון מקנה (פרט למקרים חריגים במיוחד) פטור מלא משירות צבאי ללא עוררין, האחרון הוא פרופיל זמני אשר ניתן לחייל שלוקה כעת בבעיה רפואית שפוסלת אותו משירות צבאי, אך כזו שעתידה ואף צפויה להיפתר בהמשך, מועד בו ייקבע הפרופיל מחדש.
דברים שחשוב לדעת
ראשית, אם הינכם מתכוונים להגיש ערעור יש לבצע אותו מהר ככל הניתן, שכן קיימת תקופה מוגדרת לערעור, וככל שהזמן חולף כך קטנים הסיכויים לקבלתו. שנית, את הערעור יש לנסח באופן ברור ובהתאם לעילותיו, שכן ניסוח לקוי עלול לפגוע מאוד בהחלטות שיתקבלו ובאפשרות לערער בשנית. מכאן גם עולה כי פנייה עצמאית לערעור על החלטותיה ועדה רפואית איננה מומלצת. חשוב להסתייע בעורך דין המתמחה בתחום שיוכל לעזור בהחלטה על הצעדים הנכונים, בהשגת המסמכים הדרושים, במילוי נאות של הטפסים, ובהצגת הטיעונים בצורה משכנעת בפני הוועדה. עורך הדין אינו מתלווה לוועדה הרפואית, והחייל מגיע לוועדה לבדו, כאשר החלטת הוועדה מתבססת על בדיקת החייל במועד הוועדה ו/או על הנתונים העולים מהמסמכים הרפואיים והבדיקות השונות שביצע, כמו גם מחוות דעת המומחים אליהם הופנה החייל.
הצלחות משרדנו במקרים של וועדות רפואיות ועררים על פרופיל רפואי
– ערעור על פרופיל נפשי 45 אשר התקבל והחיילת פוטרה משירות בפרופיל 21 – מקרה של חיילת עם בעיה נפשית אשר רשויות הצבא אבחנו כלא חמורה. הגשנו ערעור והסברנו את חומרת הבעיה, החיילת הובאה בפני וועדה רפואית עליונה, ערעורנו התקבל והיא פוטרה משירות צבאי [ש.א].
– ערעור על פרופיל רפואי 45 לחייל עם בעיות שברים בגוף אשר התקבל והחייל פוטר משירות בפרופיל 21 [ר.ד].
– ערעור על פרופיל 97 הפרופיל הורד ל-21 נפשי – חייל אשר היה כלוא בגין עריקות אשר בוצעה עקב מצב נפשי קשה. במהלך הכליאה ביקשנו את בדיקתו, הוא נבדק ולא הותאם לו כל סעיף. פנינו בבקשה חוזרת לבדיקה, הוא נבדק שוב והותאם לו פרופיל 45 נפשי. הגשנו ערעור לוועדה רפואית והחייל פוטר בפרופיל נפשי 21.
לקריאה נוספת בעניין וועדה רפואית בצבא או ערעור על פרופיל רפואי בצבא
– פ"מ 32.0401 כושר בריאותי – הפקודה הצבאית המסדירה את פעולת הוועדות הרפואיות והעררים על פרופיל רפואי.
לפרטים נוספים ולליווי מול ועדה רפואית בצבא, פנו אל עו"ד קרדונר בטלפון 03-6955966 או במקרים דחופים 24 שעות ביממה בטלפון 054-7337750.