אזרחי עובדי צה"ל מועסקים במערכת הביטחון והם אינם נדרשים ללבוש מדים או נחשבים לחלק מהצבא הסדיר. לאזרחים עובדי צה"ל, יש מעמד מיוחד. בזכות אותו מעמד, הם גם זכאים לזכויות מיוחדות. אז מהם הזכויות? כל זאת ונושאים נוספים במאמר שלפניכם.
אזרחים עובדי צה"ל וזכויות
כפי שנאמר קודם, אזרחים עובדים צה"ל אינם חיילים שמשרתים בקבע. על כן, אם לחיילים בקבע יש זכויות מסוימות, הרי שאותן זכויות לא יהיו רלוונטיות לאזרחים עובדי צה"ל. לדוגמה, אם ניקח את גיל הפרישה של אזרחים עובדי צה"ל, נוכל לראות שהוא זהה לגיל הפרישה של כל עובד מהמגזר הציבורי. זאת להבדיל מגיל הפרישה של חיילים בקבע. מבחינת אופן ההעסקה, נוכל לראות שהיא על בסיס הסכם קיבוצי. השותפים להסכם הם מערכת הביטחון והארגון הארצי לעובדי צה"ל. במסגרת ההסכם, מפורטות כל הזכויות.
סקירה של הזכויות המגיעות לאזרחים עובדי צה"ל
חופשות – הימים של החופשה יקבעו בהתאם לשלושה קריטריונים בהם: דרגה, וותק בעבודה ודירוג. מעבר לכך, כאשר מדובר על חופשות שניתנות בחגים, הרי שאזרח עובד צה"ל יהיה זכאי להן ויקבל תשלום מלא. יתרה מזאת, מגיע לו גם לקחת ימי בחירה.
השתלמויות – אם אזרח עובד צה"ל, השלים לפחות 11 שנות לימוד, הרי שהוא זכאי לגמול השתלמות. כמובן נציין, שעל מנת לזכות בגמול, עליו להשתתף בקורסים שיש להם זיקה למקצוע בו הוא עוסק.
לימודים אקדמיים – אזרח עובד צה"ל יכול לצאת ללימודים, אם מתקיימים תנאים כמו, יש אישור לכך מהגורמים המוסמכים, יש לו וותק של לפחות שנתיים, חוות דעת חיובית והמלצה מהמפקדים, לא מתקיימת נגדו חקירה והוא עובד שמועסק במשרה מלאה. אגב, כאן נחדד שהאישור שמתקבל יהיה תקף לשנה אחת בלבד. אם הלימודים האקדמיים יימשכו יותר משנה, הרי שהוא יצטרך להגיש בקשה חדשה.
ביטוחים – לאזרחים עובדי צה"ל, יש הסכמים עם חברות ביטוח. הם זכאים לביטוחים משתלמים עם פרמיות נמוכות. הביטוחים הם: ביטוח חיים, ביטוח בריאות, ביטוח תאונות אישיות.
רווחה – אזרחים עובדי צה"ל זכאים להלוואות בתנאים נמוכים, למלגות לילדים וכו'.
ההבדלים בין אזרחים עובדי צה"ל לבין חיילים
זכויות אזרחים עובדים צה"ל הוזכרו לעיל והן כמובן שונות לחלוטין מהזכויות של החיילים בצבא. זכויות החיילים הן: פנייה לנציב קבילות החיילים לצורך טיפול בתלונות, זכות להלנה בבסיס או בבית של החייל, נסיעות חינם ברכבות ואוטובוסים, זכאות למשקפיי ראייה על חשבון צה"ל, טיפול רפואי תוך 24 שעות, אי תשלום על שהות במיון, פינוי חינם באמבולנס, תרופות בחינם, מימון נתונים וכו'. הבדלים נוספים נעוצים גם בייצוג במשפט ודין צבאי. אם חייל או חיילת, חוו מקרים ומצבים כמו, עריקות, השתמטות, חקירות מצ"ח, מעצר צבאי וכו', הם יכולים לפנות לשירותיו של עורך דין צבאי ואילו במידה ואזרח עובד צה"ל ייתקל במצב או מקרה בו לא יינתנו לו זכויותיו כחוק, רצוי שיפנה לעורך דין מתאים, כמו עו"ד דיני עבודה שייצג אותו. החיילים אינם עובדים בצבא, אלא משרתים שירות חובה וזאת להבדיל מאזרח עובד צה"ל, שהינו עובד בצבא בתשלום ועל כן הזכויות שונות ואחרות.