מדריך לנחקר - חקירת מצ"ח
מאמר זה נכתב על ידי עורך דין צבאי מומחה בחקירות תיקי מצ”ח בעבירות סמים, מין, רכוש, שימוש בנשק ועבירות המתה, והוא נועד לשמש את הנחקרים ובני משפחותיהם בנקודת זמן קשה זו בחייהם. במאמר זה תוכלו למצוא מידע מועיל ויעיל, אשר מגלם ניסיון של 15 שנים בדיני צבא.
מאמר זה אינו מהווה, בשום פנים ואופן, תחליף לייעוץ משפטי מקצועי ופרטני, בהתאם למקרה הספציפי.
1. חקירת מצ”ח מתחילה כתוצאה מקיומו של מידע מפליל כנגד חייל, אשר מחשיד אותו בביצוע עבירה צבאית או פלילית.
2. מניסיוננו רב השנים, כעורכי דין צבאיים ותיקים ומנוסים בדין הצבאי, אנו יכולים לחלוק עמכם את המקורות המרכזיים לפתיחת חקירת מצ”ח כדלקמן –
• מידע מודיעיני – גורם כלשהו (חייל או אזרח) מסר לגורמי המודיעין מידע לפיו עברתם עבירה פלילית או עבירה צבאית לפי חוק השיפוט הצבאי. גורם זה אשר ימסור מידע מוגדר “מקור“. פתיחה בחקירת מצ”ח בעקבות מידע מודיעיני היא נפוצה מאוד, ורלוונטית לכל סוגי העבירות, אך בעיקר לעבירות סמים (שימוש, החזקה וסחר בסמים) ועבירות רכוש (הוצאת רכוש, הוצאת נשק, סחר באמל”ח וכיוצ”ב).
חשוב לזכור כי המידע המודיעיני שנמסר נגדכם אינו קביל ואינו מהווה ראייה נגדכם בהליך המשפטי, אלא רק מהווה נתון שמוביל לפתיחת החקירה. אם לא יאספו ראיות נוספות נגדכם (כגון עדויות, הודאות בחקירה וראיות גולמיות – לא יוגש נגדכם כתב אישום ותשוחררו מהמעצר!!). חשוב להתייעץ עם עורך צבאי מומחה בדיני צבא תוך כדי הליך החקירה ולאחריו.
• תלונה – התלוננו נגדכם במצ”ח בגין עבירה צבאית או פלילית שביצעתם. פתיחת חקירת מצ”ח בעקבות תלונה רלוונטית לכל סוגי העבירות, ובעיקר לעבירות מסוג מין, בהן חייל או חיילת התלוננו על הטרדה מינית, מעשה מגונה או אינוס, עבירות מסוג שימוש בלתי חוקי בנשק, לדוגמא במקרה של כיוון נשק כלפי חייל אחר, ועבירות של אלימות ותקיפה.
חשוב לזכור כי תלונה (להבדיל ממידע מודיעיני) מהווה ראייה קבילה בהליך המשפטי. יחד עם זאת, לא כל תלונה תוביל לכתב אישום, ולא כל כתב אישום על בסיס תלונה – יביא להרשעה. חשוב להתייעץ עם עורך צבאי מומחה בדיני צבא תוך כדי הליך החקירה ולאחריו.
• דגימת שתן חיובית וסירוב להיבדק לאחר שהוצא צו קש”ב – במסגרת הצבא נעשות פעולות מנע יזומות לגילוי משתמשים בסמים. דגימת שתן חיובית הינה דגימה שנמצאה חיובית לשימוש בסמים. חייל אינו מחויב למסור דגימת שתן במסגרת ביקורות יזומות בבסיס,וסירוב למסור דגימת שתן בפעולה יזומה אינו מהווה עבירה ואינו מהווה “סירוב פקודה”.
רק במקרה שבו הוציא קצין משטרה צבאית בכיר צו המחייב את החייל למסור בדיקת שתן, צו המכונה – “צו קש”ב”, יהווה הסירוב עבירה צבאית של סירוב להיבדק לפי חוק השיפוט הצבאי. עליכם לזכור כי צו קש”ב אינו מוצא במקרה של סירוב סתמי לפעולת מנע ביחידה. צו זה יש לבסס על ראיות או מידע מודיעיני.
דגימת שתן חיובית אינה סוף פסוק ואינה מהווה מתכון להרשעה בטוחה. יש למשרדנו תקדימים רבים בהם חיילים זוכו בדין גם לאחר שנמצאו שרידים של סמים בשתן וחשוב להתייעץ עם עורך דין צבאי מומחה ומנוסה. זאת ועוד, אם סירבתם להיבדק לאחר שהוצא נגדכם צו קש”ב, עדיין יש פעולות שניתן לעשות.
לעיתים מתגלים פגמים בפעולות המנע בהם נמסרה הדגימה; לעיתים מתגלים פגמים בהליך הוצאת צו הקש”ב, לדוגמא, לא נעשה שימוע כהלכה, או לא היה מידע מודיעיני עדכני ורלוונטי ועוד; בנוסף, יש מקרים חריגים שבהם הטעמים לאי מסירת דגימת השתן יכולים לשכנע את התביעה שלא להגיש כתב אישום, או לבטל כתב אישום שהוגש. חשוב להתייעץ עם עורך צבאי מומחה בדיני צבא תוך כדי הליך החקירה ולאחריו.
• הפללה – לעיתים נחקרים חיילים במצ”ח בגין עבירות שונות, בדר”כ עבירות סמים, והם מודים בעבירות שביצעו ביחד עם חיילים אחרים, או שהיו עדים לעבירות שביצעו חיילים אחרים. חוקרי מצ”ח דואגים גם לעשות חיפוש בטלפון הסלולארי של הנחקר ולאתר חומרים מפלילים (הודעות טקסט, וואטאספ, תמונות ועוד. וכן – גם פרטים שנמחקו מהטלפון הסלולארי ניתן לגלות ולאתר). במקרים כאלו, מתחילים גורמי החקירה לעצור לחקירה את החיילים המופללים, ומתפתחת חקירה עם חשודים נוספים, דבר שמכונה “פרשייה”.
הפללה אינה מחייבת הרשעה ובמקרים רבים, כאשר החייל מכחיש את ביצוע העבירה, יכול משפטו להסתיים בזיכוי ויש למשרדנו תקדימים רבים בהם חיילים זוכו בדין גם לאחר שהופללו על ידי חייל אחר. יש לזכור כי במהלך החקירה והמשפט, אפשר יהיה לטעון שהמפליל שיקר בהפללה, מטעמים כאלו ואחרים, לרבות כדי לזכות בטובות הנאה מהחוקר, עקב הלחץ שבו היה נתון, עקב סיכסוך עם המופלל וכיוצ”ב. במקרים אחרים, חוזרים בהם המפלילים מעדותם במהלך המשפט מסיבות כאלו ואחרות. חשוב להתייעץ עם עורך צבאי מומחה בדיני צבא תוך כדי הליך החקירה ולאחריו.
• הפעלת סוכן סמוי – כחלק מפעולות שנוקטות רשויות הצבא לאיתור וסיכול בפשיעה של חיילים, מופעלים סוכנים סמויים על ידי המשטרה הצבאית. תיקים אלו המכונים גם תיקי “סוכן” או תיקי “ימל”מ”, מכוונים בדר”כ כלפי פשיעה חמורה כגון סחר בסמים או סחר באמל”ח. עם זאת, לעיתים מתגלות עבירות נוספות במהלך ביצוע תיקים אלו כגון עבירות רכוש, נשק ושימוש בסמים מסוכנים. לדוגמא, לפני מספר שנים הופעל סוכן סמוי בבסיס בדרום הארץ לאיתור סוחרי סמים, והפליל גם חיילים שהשתמשו בסמים בתוך הבסיס “על הדרך”. החייל שהופלל על ידי הסוכן הסמוי בשימוש בסם באמצעות באנג זוכה מאשמה על ידי בית הדין הצבאי.
חשוב לזכור שייעוץ במהלך חקירה ומעצר בתיק סוכן מחייבים מומחיות וזהירות רבה, ויש ללמוד את כל הפרטים החיוניים תוך כדי החקירה כדי לכלכל את צעדיכם בהתאם. לעיתים מסתבר כי הסוכן היה סוכן מדיח שעשה פעולות נמרצות כדי להפליל אדם שאינו מעורב בסחר בסמים. רק לאחרונה ניהלנו תיק סוכן שהפליל חייל בשתי עסקאות סמים, בהחזקת סמים מסוגים שונים (לרבות קוקאין), ובעשרות שימושים בסמים. התיק הסתיים בהסדר טיעון מקל של 7 חודשים סה”כ (החייל היה עצור כמעט 4 חודשים במועד סיום התיק כך שנותרו לו כשבועיים וחצי לרצות במאסר). חשוב להתייעץ עם עורך צבאי מומחה בדיני צבא תוך כדי הליך החקירה ולאחריו.
• מעצר משטרתי – חיילים הנעצרים על ידי משטרה אזרחית (כחולה) בגין עבירות פליליות יובאו להמשך חקירה ומעצר למשטרה הצבאית ומשם לחקירת מצ”ח. בדר”כ מדובר בעבירות סמים, בהם נצפו חיילים מחזיקים סמים במועדונים, פארקים, ברחוב ועוד כהנה וכהנה.
אם נתפסתם עם סמים על ידי משטרת ישראל אין הדבר מלמד כי העניין יסתיים בהרשעה. לפני תקופה קצרה ייצגנו חייל שנחקר על ידי משטרת ישראל בגין עבירות החזקת כמות גדולה של סמים שנתפסו סמוך לביתו בארונית, ובגין סחר בסמים. חרף ההודאה של החייל בכל החשדות נגדו (החייל לא קיבל ייעוץ משפטי בתחילת החקירה) וחרף תפיסת הסמים, זוכה החייל מכל העבירות ושוחרר, ולאחר מכן גם קיבל פיצוי כספי מהצבא. חשוב להתייעץ עם עורך צבאי מומחה בדיני צבא תוך כדי הליך החקירה ולאחריו.
3. אם זומנתם לחקירת מצ”ח, ותואם לכם המועד לחקירה, עליכם לפנות מיידית לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין צבאי מומחה. שימו לב שבמקרים רבים, לא יהיה לכם “המזל” לקבל שהות להיערך לחקירה (אלא תעצרו/תעוכבו לחקירה ללא תיאום מראש ותובאו לחקירה). קחו בשתי ידיים את הזמן שנתנו לכם וגשו לקבל ייעוץ משפטי.
4. במקרים רבים, לא תהיה לכם שהות להיערך לחקירה עם תיאום מראש של החקירה. לא יתאמו עמכם כלום אלא פשוט יעכבו אתכם לחקירה או יעצרו אתכם ללא כל הודעה מוקדמת. הדבר יכול להיעשות בבסיס (לעיתים תוך תיאום מראש עם המפקדים) או בבית.
5. מרגע שאתם בידיים של משטרה צבאית – הכלל הבסיסי והמרכזי שעליכם לזכור הוא שמרגע שעוכבתם או נעצרתם אתם בחקירה וכל דבר שתגידו יכול ועשוי לשמש נגדכם בהליך המשפטי.
6. אף אחד אינו “חבר” שלכם. נקודה !!! לא הנהג שהסיע אתכם, לא הצוות שעצר אתכם, לא החוקר שקיבל אתכם, לא החיילים האחרים שתא המעצר שמתעניינים בכם, ולא החבר שלכם שפתאום ובמקרה פגשתם בבסיס מצ”ח – במיוחד אם השאירו אתכם “במקרה”/”בטעות” בחדר החקירה לבד (על תרגילי חקירה- נפרט בהמשך).
7. נתקלנו במקרים בהם הנחקר “התיידד” עם השוטר הנהג של הניידת, שהוביל אותו לבסיס מצ”ח לחקירה, ושאל אותו האם הוא יכול שלא לתת דגימת שתן כיוון שאתמול עישן ג’וינט עם גראס במועדון ? כמובן שהדברים נרשמו ושימשו כראייה. נתקלנו במקרים שבהם החייל שאל את הצוות שעצר אותו האם 14 ימים מספיקים כדי שהשתן יהיה נקי אחרי שימוש בקנאביס ? כל מה שתגידו עשוי להוות ראיה או ראשית ראייה.
8. עליכם לחשוב, להיות צלולים, דרוכים ומוכנים להתמודדות עם החקירה.
9. הכלל הבסיסי והראשון הוא שקודם כל עליכם לדבר עם עורך דין צבאי הבקיא בדיני צבא. נתקלנו בכל מיני מחשבות לא חכמות של נחקרים, שמסרו כי ויתרו על עורך דין כי חשבו שהדבר יתפרש על ידי החוקר או השופט או המפקד כסוג של אשמה.
10. ממש לא. אין לכם שום בסיס וסיבה לחשוב שהתייעצות עם עורך דין צבאי מנוסה תתפרש כסוג של אשמה, וזה רחוק מהמציאות עד כדי כך שעליכם לסלק ממחשבותיכם כל מחשבה כזו.
11. החוקר עשוי לשאול אתכם לכם למה אתם צריכים לדבר עם עורך דין אם אתם חפים מפשע ? תתעלמו מדברים אלו ותעמדו על זכותכם להתייעץ עם עורך דין.
12. אל תדאגו, השופט לא יחשוב בשום פנים ואופן שהרצון שלכם לדבר עם עורך דין משפיע במאומה על שאלה כלשהי של אשמה או חפות. בית המשפט העליון הכיר בזכות ההיוועצות כזכות בסיסית, אשר מניעתה עשויה להשליך על ביטול הודאה שנגבתה.
13. אם יש לכם עורך דין צבאי – החוקרים חייבים לתת לכם לשוחח עימו. עליכם לדרוש זאת ולעמוד על זכות זו.
14. אם אין באפשרותכם לשכור שירותיו של עורך דין צבאי פרטי, שוחחו עם הסניגוריה הצבאית. לחוקר מצ”ח יש רשימה של טלפונים של הסניגורים הצבאיים והם יתנו לכם ייעוץ משפטי ללא תשלום.
15. אם שכרתם שירותיו של עורך דין צבאי פרטי ואם משום מה אמרו לכם שלא איתרו את עורך הדין, שאין להם את מספר הטלפון של עורך הדין שלכם או שהוא לא עונה וכיוצ”ב – אל תוותרו!! החוקר עשוי להתחיל את החקירה ולשאול אתכם שאלות אולם תזכרו שיש לכם זכות בסיסית לשמור על זכות השתיקה מכל סיבה שהיא, ואתם זכאים על פי חוק. בייחוד כאשר לא אפשרו לכם לשוחח עם עורך דין.
16. אל תשכחו – חוק השיפוט הצבאי קובע כי חייל שנחקר זכאי להיוועץ עם עורך דין, ואף מחמיר עם הוראות חוק המעצרים “האזרחי”, וקובע כי זכות ההיוועצות תינתן לא רק לגבי חייל עצור, אלא גם לחייל שיש אפשרות קרובה לכך שייעצר.
17. אם נעצרתם או עוכבתם בשעה מאוחרת, או שאתם עייפים ולא צלולים מסיבה כלשהי (לדוגמא אחרי משמרת לילה, אחרי בילוי עם אלכוהול) יתכן שהעצה הטובה ביותר שתקבלו היא לנוח. למסור לחוקר שאתם עייפים ומעוניינים לישון, ולהיחקר כאשר תהיה רעננים וצלולים בדעתכם. עצה זו תקפה גם לחקירה שנמשכת שעות ארוכות אל תוך הלילה. מרגע שאתם עייפים – אל תהססו לבקש לסיים את החקירה ולהמשיך אותה לאחר שינה. חשוב שתאמרו לחוקר לרשום (או שתכתבו בעצמכם באימרה- וכן- יש לכם זכות לכתוב בעצמכם את האימרה) שאתם עייפים ולא מסוגלים להיחקר כעת על מנת שלא יירשם באופן סתמי לגבי כל שאלה ששמרתם על זכות השתיקה. עוד כדאי לציין, כי אתם מוכנים לענות על כל שאלה לאחר שתנוחו מעט או בבוקר.
18. יתכן מאוד שתיעצרו לכמה שעות נוספות, אולם לפחות לא תשלמו על כך מחיר יקר בהודאת שווא או בגרסה שאינה טובה.
19. אין זה מן ההכרח שתועברו לשינה בבס”כ 394 (כלא 4) והחוקרים יכולים לאפשר לכם לינה במקום סמוך לחדר החקירות.
20. מרגע שהחלה למצ”ח יש שיטות חקירה רבות ומגוונות, ולא נוכל כמובן להציג את כולן אולם נעמוד על עיקרן.
21. בהתחלה, החוקר אמור להזהיר אתכם בנוגע לעבירות שאתם נחקרים לגביהן. לדוגמא החוקר יזהיר אתכם כי אתם נחקרים בגין עבירות של שימוש והחזקה בסמים מסוכנים.
22. מכאן תתחיל חקירה שבמצ”ח מכנים אותה “תשאול בע”פ” בה החוקר ישוחח עמכם. תזכרו טוב – בין אם מדובר בחקירה “בתשאול בע”פ” ובין אם מדובר בחקירה “בכתב” כל מה שתגידו עשוי לשמש נגדכם במשפט.
23. אם קיבלת ייעוץ משפטי מעורך דין צבאי לשמור על זכות השתיקה, השתמשו בעצה זו. אל תשכחו שעורך הדין הצבאי שייעץ לכם הוא בעל ניסיון ומומחיות. במקרה זו מלאכתכם קלה – על כל שאלה שתישאלו תשיבו – “על פי ייעוץ משפטי שקיבלתי אני שומר/ת על זכות השתיקה”.
24. שימו לב שלא תמיד זה קל. החוקר עשוי לשאול אתכם שאלות רבות שעל חלקן תרצו או תחשבו לענות. עם זאת, ככל וזה הייעוץ שקיבלתם – הקפידו לסמוך על בעל המקצוע והמומחיות, ואל “תשלפו” תשובות מהבטן.
25. לפני מספר שנים ייצגנו חשוד בעבירת רצח. החשוד שהה במעצר במשך תקופה של שבועות ארוכים, ונחקר פעם אחר פעם אך שמר על זכות השתיקה. לאחר מספר שבועות שוחרר מהמעצר מבלי שהוגש נגדו כתב אישום.
26. לא תמיד שמירה על זכות השתיקה היא העצה שתקבלו, כי לא תמיד שמירה על זכות השתיקה היא הדבר הנכון לעשות! לעיתים, ובמיוחד במקרים שבהם יש הפללה או תלונה ממש (להבדיל ממידע מודיעיני שאינו ראיה או ראיות נסיבתיות חלשות) העצה תהיה להתמודד עם הגרסה המפלילה בדרך של הכחשה, מסירת אליבי, עימות ועוד.
27. עליכם לדאוג שכל מה שתגידו יירשם. אם תרצו, יש לכם זכות גם לכתוב את האימרה, השאלות והתשובות וכל מה שקורה בחקירה בעצמכם (החוקר עשוי להתנגד לכך אולם זוהי זכותם ואם תעמדו עליה – גם תקבלו אותה).
28. אם שאלו אתכם שאלה פעם אחר פעם, יש לכם זכות להודיע כי כבר השבתם לשאלה הזו והדברים נרשמו.
29. אחת השיטות של החקירה היא לשאול אתכם את אותן שאלות בצורות שונות פעם אחר פעם, ולתת לכם להסתבך בגרסאות סותרות או לא זהות באופן מדויק. הימנעו מכך. אם כבר השבת לשאלה – הפנו את החוקר לתשובה.
30. החוקר עשוי לנקוט בתשאול ארוך ומתיש אשר רובו בע”פ (תשאול בע”פ). ראינו מקרים רבים בהם חיילים נחקרו והכחישו את החשדות נגדם במשך שעות ארוכות, “ונשברו” לקראת סוף החקירה והודו במעשים כאלו ואחרים. חלקם מוכנים להישבע כי לא עשו אותם מעולם וחלקם הודו מסיבות אחרות.
31. החוקר עשוי לנקוט במהלכי חקירה רבים ומגוונים נוספים. לדוגמא, בידי החוקר תהיה תיקיה או קלסר רווי במסמכים ויימסר לכם “שהתיק” מלא ומוכן, וכי הקלסר עב הקרס מלא בעדויות נגדכם, וכל שנשאר זה רק לשמוע את הגרסה שלכם, ועדיף לכם לשתף פעולה שכן התיק נגדכם חזק ותפור.
32. אל חשש. ראינו מקרים רבים שהיו בהם אמירות דומות והסתיימו בלא כלום. יתרה מכך, בחלק גדול של המקרים שנחקרים על ידי מצ”ח החומר בקלסר הוא מידע מודיעיני בלבדשאינו קביל כראיה בבית המשפט. עליכם להקפיד ולמסור גרסתכם שלכם חרף כל מה שיגידו לכם שכן גרסתכם היא החשובה ביותר.
33. החוקר עשוי להגיד לכם שאתם מוסרים עדות שקר וזוהי עבירה חמורה. במשך 15 שנים ראינו מאות ואלפי תיקים של נאשמים שהכחישו עבירות נגדם. חלקם זוכו בדין וחלקם הורשעו אולם אף אחד מהם לא הואשם בעבירה של עדות שקר בבית המשפט, כך שאין לאיום זה בסיס כלשהו.
34. החוקר עשוי לעבוד עם חוקר נוסף (שוטר טוב ושוטר רע). זהו מהלך חקירתי שלא צריך להשפיע על גרסתכם.
35. לעיתים כאשר אין “הצלחה” בחקירה ולא הצליח החוקר לגרום לכם להודות באשמה, נכנס לחדר החקירות שוטר אחר (קצין או נגד, לעיתים בכיר) שעשוי לצעוק עליכם או לנסות להסביר לכם שהגרסה שמסרתם לא עוזרת לכם ואתם שקרנים הצפויים למאסר ארוך וממושך. גם מהלך חקירתי זה לא צריך להשפיע על גרסתכם.
36. במקרים נוספים, עשוי החוקר מצ”ח להתחיל לדבר איתכם על ערכים צבאיים כדוגמת אמינות, רוח צה”ל וכיוצ”ב. לנו לא ברור מדוע יש קשר בין חדר חקירות לבין ערכי צה”ל, אולם לעיתים עושים שימוש בכך והדבר משפיע על נחקרים, בעיקר כאלו שחשבו על קידום, מפקדים וכיוצ”ב, אשר החוקר מספר להם שהם לא יכולים להיות קצינים או מפקדים אם הם לא מודים בחקירה, מתוך ניסיון לגרום לנחקר לנקות את מצפונו. גם מהלך זה לא צריך להשפיע על גרסתכם.
37. החוקרים עשויים להתחיל לשאול אתכם שאלות של כמה אתם חושבים שתקבלו “מאסר” במידה ותכחישו את האישומים ? השאלה הזו אין לה שום רלוונטיות למצבכם במהלך החקירה ואינה מהווה חלק מהשיקולים שלכם. אל תשכחו שקיבלתם ייעוץ מעורך דין צבאי שיודע היטב את החוק והפסיקה, ותפעלו לפי עצתו ואל תשיבו לשאלות של מאסר. בנוסף, אל תשכחו שכל עוד אתם מכחישים את העבירה, הסיכוי שתצאו אשמים פוחת.
38. החוקר עשוי להציג לכם אפשרויות שונות, כמו לדוגמא שאם תודו באשמה, העונש שלכם יהיה נמוך יותר, והוא אף ירשום בעדות שלכם שאתם מצטערים והוא יראה את זה לשופט. עורך הדין הצבאי שלכם הוא שמראה דברים לשופט ולא החוקר.
39. קרו מקרים בהם חוקר שיקר לנחקר ואמר לו שחבריו הטובים מהיחידה הפלילו אותו, למרות שאף אחד לא הפליל אותו. אל תהססו לבקש ולראות את העדות של המפליל ולמסור את גרסתכם כי אתם חפים מכל פשע.
40. ובמקרים אחרים, גם אם יש הפללה, זוהי הפללה שקרית. אל תהססו לשמור על גרסתכם ולטעון ולחפותכם ולבקש עימות עם המפליל ולהטיח בפניו שהוא משקר וכי לא הייתם מעורבים בדבר העבירה. נא לא לשכוח שגם אם הופללתם, עורך הדין הצבאי יוכל לחקור את העד המפליל בבית המשפט ולהוכיח כי עדותו אינה משכנעת ואינה יכולה לשמש בסיס להרשעה מעבר לכל ספק סביר.לעיתים המפליל יסרב לערוך איתכם עימות, ככל הנראה מאחר והוא יודע שהוא משקר- עובדה זו יכולה לעמוד לזכותכם, לכן כדאי לבקש עימות.
41. לעיתים, ההפללה עצמה אינה מספיקה ואם תעמדו על חפותכם, לא יוגש נגדכם כתב אישום. לדוגמא במקרה שבו הופללתם בשימוש בנייס גאי, לא תמיד תימצא בהפללה התייחסות לשאלה האם ידעתם שמדובר בחומר אסור.
42. ומילה על שימוש בנייס גאי – אם נחקרתם בגין שימוש בנייס גאי דעו לכם שהנושא מורכב משפטית ועובדתית ועליכם לקבל ייעוץ מעורך דין צבאי הבקיא בתחום.
43. לעיתים תמצאו את עצמכם בחדר החקירות/מעבר/נסיעה עם המפליל, ולפתע יעזבו החוקרים “במקרה” את החדר. אל תשכחו שום דבר אינו מקרי והכל מוקלט ומתועד.בפרט, אסור לכם לדבר עם עדים אחרים, וכל אמירה שתגידו לעד כמו: תחזור בכך מההפללה או תשנה גרסה, היא שיבוש הליכי משפט. בנוסף, אמירות כאלו עשויות לשמש נגדכם ראיה בהליך המשפטי.
44. שום דבר אינו מקרי במהלך החקירה.
45. החוקר עשוי לבקש מכם דגימת שתן. עמדנו בתחילת המאמר על כך שאי מסירת דגימת שתן עשויה להוות עבירה של סירוב להיבדק רק במידה והוצא נגדכם צו קש”ב. אם החלטתם שלא למסור דגימת שתן חרף צו קש”ב, זוהי עבירה של סירוב להיבדק לפי חוק השיפוט הצבאי. העבירה הינה עבירה שאינה מן החמורות.
46. שימו לב: לא לזהם דגימת שתן. אם החלטתם שלא למסור דגימת שתן, אין כח בעולם שיכול להכריח אתכם למסור את הדגימה, ואין שום אמצעי חוקי לכפות עליכם בכח או בכפייה את מסירת דגימת השתן. תזכרו שבסופו של דבר, עבירה של סירוב להיבדק היא עבירה שאינה חמורה, ובליווי עורך דין צבאי מומחה ומנוסה, אפשר שהתיק יסתיים גם ללא מאסר בכלל. לעומת זאת, זיהום הדגימה וכיוצ”ב היא עבירה של שיבוש הליכי משפט, ואל תתפתו לכך !!!
47. שימו לב: אל תיבהלו מהעונשים שכתובים בחוק לצד כל עבירה- מדובר בעונשי מקסימום שבתי משפט לעולם לא גוזרים– חוקר מצ”ח עשוי להראות לכם את חוק השיפוט הצבאי שקבוע בצידו עונש מאסר עד שנתיים כדי לשכנע אתכם למסור דגימת שתן. העונש הקבוע בפקודת הסמים המסוכנים על שימוש בסם מסוכן הינו 3 שנות מאסר.
48. בפועל, בליווי עורך דין צבאי מומחה, התיק יכול להסתיים ללא מאסר, בעבודות צבאיות או במאסר קצר מאוד. תזכרו ששיבוש הליכי משפט היא עבירה פלילית חמורה לפי חוק העונשין, ועבירה של שימוש בסם מסוכן היא עבירה לפי פקודת הסמים המסוכנים, בעודעבירה של סירוב להיבדק לפי חוק השיפוט הצבאי (ס’ 127א לחש”ץ) היא הקלה מבין כל אלו שמנינו.
49. היזהרו מ- מדובבים– אתם עשויים להיעצר ולהימצא בתא המעצר (בכלא 4 או בבסיס משטרה צבאית) עם עצורים נוספים, אשר חלקם ינסה להתיידד עמכם ולהבין על מה אתם עצורים, ישאלו מה אמרתם וכיוצ”ב. מדובבים הם שיטת חקירה שעליכם לדעת כי היא קיימת ויש לה השלכות על החקירה. לפני שנים אחדות ייצגנו חשוד בעבירת ניסיון רצח אשר על פי החשדות ביחד עם שותפו ניסה לרצוח אחר באמצעות כלי נשק. החשוד שיוצג על ידי משרדנו שמר על זכות השתיקה לאורך כל הדרך, ולא התפתה לשוחח עם “חבריו” לתא המעצר. הוא שוחרר מקץ זמן לא ארוך ולא הוגש נגדו כתב אישום. חברו, התוודה בפניו מדובב על מעשיו והוגש נגדו כתב אישום בגין עבירת ניסיון לרצח.
50. ולבסוף – אל תשכחו שהחקירה תסתיים בקרוב. קשה ככל שתהיה חקירת מצ”ח, היא קצובה בזמן ולא ניתן לערוך אותה לנצח.
51. כיום המעצר בצבא הוא עד ל-48 שעות שזוהי תקופה לא קצרה אך גם לא נורא ארוכה. אנו תקווה שבעתיד הקרוב (כבר ב-2015) יקוצרו זמני המעצר ל-24 שעות בטרם הבאה בפני שופט.
52. ברור גם החקירה לא נמשכת כל הזמן הזה ברציפות, שכן לכם כנחקרים יש זכות לישון, לאכול, לשתות וכיוצ”ב. נצלו את ההפוגות היטב.
53. בסיום החקירה, במידה ועמדתם על גרסתכם כי הנכם חפים מפשע, ישנה סבירות גבוהה שתשוחררו.
54. אפשרות נוספת היא כי תובאו להארכת מעצר (לרבות עם תועברו לכלא 4 או כלא 6) בפני שופט בבית הדין הצבאי. שם תזכו סוף סוף לראות את משפחתכם המודאגת.
55. אם יקירכם נעצר, חשוב מאוד להסדיר ייעוץ משפטי מידי וללא כל דיחוי, עם עורך דין צבאי מומחה עם ניסיון רב שנים בתחום המשפט הצבאי, אשר מכיר את תחום המשפט הצבאי, את בתי הדין הצבאיים, את חוק השיפוט הצבאי, ואת גורמי הפרקליטות הצבאית- על בוריים.
56. עליכם לדעת שהייעוץ בחקירת מצ”ח נעשה גם טלפונית על ידי עורך דין צבאי שקיבל היתר לשמש כעורך דין צבאי בבתי הדין הצבאיים וכך ניתן מידית להעניק את הייעוץ המשפטי.
57. רבים אינם יודעים זאת אבל ייעוץ משפטי על ידי עורך דין צבאי אינו חייב להיעשות רק לבקשת העצור, הוא יכול להיעשות גם לבקשת קרוב של העצור.
58. אל תחכו שהבן או בת יתקשרו אליכם לבשר לכם שהם במעצר. בדר”כ, זה מאוחר מידי שכן מצ”ח נוהגים רק לעכב את החשוד, ולעצור אותו רק לאחר שמיצו את החקירה.
59. אם גילתם שיקירכם נלקח לחקירת מצ”ח – הדרך הטובה ביותר לסייע לו היא באמצעות הסדרת ייעוץ משפטי מידי וללא דיחוי.
60. אנו משוכנעים כמוכם שהילד חף מפשע, חזק ויודע להסתדר בעצמו. לצערנו – זה לא תמיד מספיק.
61. שימו לב: גם אם החייל הוא לוחם בחטיבת חי”ר, אחראי משמרת, מפקד, קצין או חייל זוטר, זה לא אומר שום דבר על היכולת שלו להסתדר בחקירת מצ”ח. נהפוך הוא, לעיתיםדווקא העובדה שהילד “ממושמע ואחראי” עשויה להיות בעוכרו שכן החוקרים יפעילו עליו אמצעי לחץ או יעשו שימוש במילים צבאיות כדוגמת “אמינות” וערכים אחרים אשר ישברו אותו ויאלצו אותו להודות בעבירות כאלו ואחרות שלעיתים כלל לא ביצע.
62. אם התקשר אליכם החייל והודיע לכם שהוא עצור, הדבר החשוב ביותר הוא לדעת הוא 2 פרטים: 1. היכן הוא נמצא (איזה בסיס מצ”ח) ? 2. האם יש לו פרטי עורך דין להתייעץ עימו, ולמסור לו שם וטלפון של עורך דין להתייעצות. השיחות הן קצרות, בדר”כ גם לא ברורות, ולעיתים נקטעות על ידי חוקר המצ”ח.
63. משפחות יקרות: לא לבזבז זמן שיחה יקר ולעבור על רשימות ציוד כמו האם יש לו מברשת שיניים. זה בהחלט חשוב אבל ממש לא רלוונטי וממש לו עוזר בשלב קריטי זה.
64. יש לנסות ולברר מיד היכן הוא עצור. כבר קרה שפנו אלינו משפחות לאחר שיחה עם הנחקר, הצליחו לספר לנו שהבן נעצר בגין עבירה מסוימת, מסרו לנו את פרטיה וסיפקו לנו רשימה ארוכה של ציוד שחסר לילד במעצר, אבל את מקום החקירה לא ידעו למסור.
65. יש לשאול את יקיריכם האם שוחח עם עורך דין ובמידה ויש לו פרטי עורך דין צבאי שייצג אותו. כמידת האפשר, תמסרו לו את השם ואת הטלפון של משרד עורכי הדין שתבחרו לייצגו (במידה ותבחרו במשרדנו, הטלפון למקרים דחופים נמצאו בצד שמאל למעלה באתר).
66. כמובן שעליכם להסדיר את התשלום עבור הייצוג המשפטי עם עורך הדין הצבאי שעימו התקשרתם. עליכם לזכור שמשפט תמיד עולה יותר, ובמקרים רבים, אפשר להימנע מכתב אישום וממשפט, במידה והנחקר מקבל ייעוץ משפטי טוב ונכון מעורך דין צבאי מומחה אשר מכיר את רזי ההליך הפלילי הצבאי.
67. העצה הטובה ביותר לחקירת מצ”ח היא להיוועץ בעורך דין צבאי מומחה בדיני צבא, אשר יש לו ניסיון בניהול תיקי מצ”ח בשלל עבירות.
68. במהלך החקירה, שהיא רגע קשה ביותר, עורך הדין הצבאי יספק לנחקר את הידע המקצועי, את הניתוח המשפטי, את העצות הנכונות וגם את התמיכה הנפשית הדרושה לנחקר במצב של חוסר הוודאות שבו הוא נתון.
69. כמובן שאין בשורות אלו ייעוץ משפטי למקרה הספציפי, והן אינן תחליף לייעוץ משפטי, ועליכם לקבל ייעוץ משפטי פרטי ופרטני למקרה הספציפי.
70. במקרה ובחרתם במשרדנו, יש להתקשר באופן מיידי לקבלת ייעוץ משפטי פרטני דחוף.