נפקדות ממילואים- מה קורה אם לא מגיעים למילואים?
אף שאין חולק על תפקידו המכריע של צבא המילואים לעת חירום, כמכפיל כוח הכרחי להצלחת הצבא, פעמים רבות זימוני מילואים נשלחים בעת בלתי אפשרית מצד משרתי המילואים, כאשר משק הבית שלהם זקוק להם כלכלית, רפואית, או מנסיבות שונות שהופכות את ההתייצבות לבלתי אפשרית.
לכן, המתח והאיזון העדין שבין העונשים המשמעתיים כלפי נפקדי מילואים למול ההבנה של הצורך שלהם להיעדר מהם, מייצרים מציאות שבה חשוב להכיר את הפרטים הקטנים והזכויות שעומדות לכל משרת מטעם החוק.
העונשים כלפי משרתי מילואים שבוחרים להיעדר משירות המילואים יכולים להיות חמורים מאוד במקרים מסוימים ולפיכך היעדרות מכוונת ממילואים צריכה להיות המוצא האחרון בו אדם בוחר כדי להימנע משירות. ולכן, באם נסיבותיו של חייל לא מאפשרות לו להגיע למילואים מטעמים אישיים רלוונטיים, הוצאת פטור ממילואים באמצעות ליווי משפטי בהחלט יכולה להיות ההחלטה המתבקשת.
עונש על נפקדות ממילואים
העונש על נפקדות ממילואים יכול להגיע במקרים קיצוניים עד 7 ואפילו 10 שנות מאסר, אם הנפקד בחר שלא להגיע גם במהלך פעילות מבצעית, אף שמדובר בעונש שכמעט ואינו מיושם. כמו כן, עונש יכול להינתן גם לחיילים שלא יצרו קשר עם יחידת המילואים שלהם מעל ל-17 חודשים, וקבלתו אף מותנית בנסיבות בהן משרת המילואים בחר שלא להגיע ועל אופן הצגתן בבית הדין. מנגד, יש לציין כי במקרים חמורים כגון אלו, ההיעדרות ממילואים נידונה בבית דין משמעתי ולא צבאי. ובנוסף, כי קיימת הפרדה והבדלה ברורה בין נפקדות מאימון מילואים אשר הינה חמורה פחות לעומת נפקדות מפעילות מבצעית, אך גם הראשונה עלולה לגרור עונשים משמעותיים, במידה וההיעדרות עקבית.
בקביעת גזר הדין של הנפקד משירות המילואים משך זמן הנפקדות הינו גורם מכריע. זאת מכיוון שצפוי להיות מוגש כתב אישום כנגד משרת שנעדר במשך שנתיים ויותר באם נפקד משירות פעיל של חמישה ימים ומעלה. כמו כן, יוגש כתב אישום נגד נפקד שנעדר שנה ויותר אם מדובר בנפקדות שניה בתנאי שלא חלפו 5 שנים מהפעם הראשונה בו ביצע נפקדות ממילואים, וכן יוגש כתב אישום נגד כל נפקד שהינו קצין באם הוא נפקד למשך שנה. בהתאם לכך, אי הגעה לזימון בצו 8 עלולה גם כן לגרור הגשה של כתב אישום כנגד הנעדר ובניגוד למצוין טרם לכן אכיפת נפקדות בעניין זה רווחת יותר. ולכן יש לחדד כי חשוב לזכור שהרשעה בגין הנפקדות לעיל, צפויה להשית על הנפקד רישום פלילי שישפיע כמובן על חייו האזרחיים.
נפקדות קצרת טווח
כאשר מדובר בהיעדרות לפחות משנה הנפקד יכול בכל עת להגיע למשטרה הצבאית או לאחד מבתי הכלא הצבאיים ולהסדיר שם את מעמדו, וכתגובה לא יוגש כתב אישום עבור נפקדות בגין פרק זמן זה. יתרה מזאת וכדי להימנע מהפתעות לא נעימות, מומלץ לכל משרת מילואים לזכור כי גם אם יחידת המילואים בה משרת לא יצרה עימו קשר מעל לשנה, באחריותו ליצור קשר עם מפקדיו ולוודא את סטטוס שירות המילואים שלו. כלומר, האחריות להגעה למילואים היא על משרת המילואים ולא על צה"ל, גם במקרים בהם המשרת נפל בין הכיסאות ולא נקרא לשרת, ולכן זהו אינו תירוץ מוצדק בדין עבור נפקדות ממילואים, כאשר גם במצבים שכאלו עלול להינתן עונש ועלולים להיפתח הליכים משמעתיים.
אז איך ניתן להימנע ממילואים?
משרתי מילואים שמצבם לא מאפשר להם להגיע למילואים או שהם מעוניינים להפסיק לשרת, יכולים להגיש בקשה להפסקת שירות מילואים במקום להיעדר ולהסתכן בהגשת כתב אישום כנגדם. כדי לעשות זאת באופן הטוב ביותר, כדאי להתייעץ עם גורם משפטי מוסמך העוסק בתביעות צבאיות ומכיר את המערכת הצבאית ואופן ההתנהלות שלה מקרוב, אשר הינו שונה מהותית מהמערכת האזרחית בה מעמד וזכויות התובע אחרות.
הסתייעות בגורם משפטי יכולה לעזור לקבל פטור ממילואים במהירות יחסית, כאשר הסיוע יכול להתגלם בהגשת הבקשה בצורה שתשקף את מצבו המלא של מבקש הפטור ואת כלל הסיבות בגינן הוא מעוניין להפסיק לשרת במילואים.
כך הפסקת השירות יכולה להיות הליך נגיש וסביר לעומת החשש שקיים בקרב רבים מקבלת זימון למילואים בכל פעם מחדש ומההשלכות שההיעדרות הצפויה מראש עלולה לגרום להן.
אם הסתבכתם ואתם צריכים עזרה מקצועית כמובן שמומלץ להיעזר בשירות של עורך דין צבאי אשר מתמחה בכל הדינים בצבא וידע לתת לכם מענה מקצועי ומדוייק למקרה הספציפי שלכם.