למקרים דחופים:

פטור לישראלים השוהים בחו"ל

חובת שירות בצה"ל המוטלת על אזרחים ישראלים השוהים בחו"ל

פטור משירות צבאי וסטטוס מעמד בן מהגרים לישראלים בחו"ל איננו עניין אוטומטי. חובת השירות בצבא חלה על כל אזרח ישראלי. כך, גם צעירים אשר נולדו בחו"ל, ושהו פרק זמן קצר מאוד בישראל [או בכלל לא] חייבים בחובת שירות בצה"ל. הכלל הוא – עד שצה"ל לא מעניק לך פטור, אתה חייב בשירות בצבא בהיותך ישראלי. וכך, מגיל 16 מוגדרים כל נער ונערה בישראל מלש"בים – מועמדים לשירות בטחון ומחוייבים בתהליך גיוס. הם מתחילים לקבל צווי התייצבות וצווי גיוס.

גם צעירים ישראלים השוהים בחו"ל מקבלים לא אחת זימונים למיונים ומבחנים לצה"ל, לפעמים כשהם כלל לא נמצאים בארץ. זימון לצה"ל כשכמעט מעולם לא גרת בישראל יכול להיות מפתיע מאוד, אך הוא אמיתי וחשוב ויש לקחת אותו ברצינות ולטפל בעניין. 

מספר אזרחויות לא מעניקות פטור מהצבא

גם מי שנולד בחו"ל, עלה ארצה לפרק זמן קצר ועזב את ישראל בגיל צעיר, חייב בשירות בטחון. חשוב להדגיש, שגם אם לאדם יש מספר אזרחויות בנוסף לאזרחות הישראלית, אין הדבר מעניק לו פטור משירות.

קיימים חריגים של מדינות אשר מבחינתן שירות בצבא הישראלי יוביל לשלילת האזרחות הנוספת, חריגים אלה מקבלים פטור משירות בצה"ל.

בנוסף, קיים חריג של שירות בצבא זר, במדינות בהן שירות הוא חובה. גם במקרה של שירות בצבא זר יקבל המועמד בארץ פטור משירות בצה״ל.

לכן באופן כללי ישראלים אשר בכוונתם לרדת מישראל דרך קבע, צריכים להסדיר מראש את עניין השירות הצבאי של ילדיהם על מנת שהללו לא יסתבכו בעתיד.

רילוקיישן בעקבות המצב במדינה 

פונים אלינו רבות בעניין רילוקיישן והגירה מישראל. הורים שלהם ילדים צעירים, מתקשרים לברר האם יוכלו להיות שקטים אם יעזבו את ישראל.

קשה להורים להבין כיצד אינם יכולים לשלוט על עתיד ילדיהם, אך בנוגע לצבא לעיתים זה כך.

למבקשים לעשות רילוקיישן ולעזוב עם ילדיהם חשוב לדעת שקיימות אפשרויות של קבלת דחיית שירות וקבלת פטור משירות צבאי, בשלוש קטגוריות הקיימות בהוראת קבע אמ"ש מ-2002: יליד חו"ל, בן מהגרים, בן שליחים.

הנפוץ ביותר בעניין רילוקיישן הוא מעמד בן מהגרים. בכל מקרה יש להסדיר את הפטור מול שגרירות או רשויות הצבא לפני עזיבת ישראל ולא בדיעבד, על מנת לא להיחשב עריקים. ניתן להסדיר את המעמד באמצעות פניה מתאימה אל רשויות הצבא עוד בהיות המשפחה בישראל, וניתן לבצע זאת גם בחו"ל באמצעות פניה לקונסוליה תוך הצגת מסמכים המוכיחים את זיקתם לאותה מדינה והמוכיחים ששם מרכז חייהם. 

על פי החוק, חייב כל מלש"ב השוהה דרך קבע בחו"ל, בכל מעמד שהוא, להתייצב עם הגיעו לגיל 17 בקונסוליה הקרובה למקום מגוריו, לשם רישום כנדרש בחוק שירות בטחון והסדרת מעמדו. מלש"ב אשר מבקש מעמד "בן מהגרים" או "יליד חו"ל", צריך לקבל אישור גורם מוסמך בצה"ל כי הוא עונה על כל התנאים לצורך קבלת הכרה כאמור. רק הכרה ואישור מגורמי הצבא יובילו לפטור משירות בטחון לישראלים השוהים בחו"ל.

"יליד חו"ל"

יליד חו"ל הוא אזרח ישראלי שנולד בחו"ל, אשר בעת לידתו היו הוריו, שניהם או אחד מהם, בעלי אזרחות ישראלית. תנאי הכרחי הוא שמקום מושבו הקבוע של האזרח הישראלי ברציפות מיום לידתו הוא בחו"ל. בנוסף, שהוריו לא התגוררו בישראל ממועד לידתו ועד להגיעו לגיל 16. במקרה של הורים גרושים, יש להראות שההורה המתגורר בחו״ל עם המלש״ב המשיך להתגורר דרך קבע בחו"ל עד הגיעו של המלש"ב לגיל 16.

"בן מהגרים"

"בן מהגרים" הוא מי שבגיל מסויים עוזב את הארץ, יחד עם משפחתו לרילוקיישן או הגירה. מתוך כוונה שלא להפריד בין ילד למשפחתו, קיים הסדר "מעמד בן מהגרים", המאפשר לצעיר לעזוב מבלי להיות חב בחובת שירות בצה"ל.

"ב יוכר כ-"בן מהגרים" בתנאי שעזב את הארץ עם הוריו לפני הגיעו לגיל 16, ובלבד שעד הגיעו לגיל 18 היה מקום מושבו הקבוע במדינה בה מתגוררים הוריו. במקרה של גירושים בין ההורים, יקבל מלש"ב שימשיך להתגורר בחו״ל מעמד גם אם ההורה השני חזר לארץ, אחרי שיוכיח שמרכז חייו עם ההורה המשמורן בחו״ל. בניגוד לדיעה הרווחת – כדאי שתדעו שמעמד בן מהגרים ניתן להסדיר גם מראש וגם בדיעבד (במידה ואתם עומדים בקריטריונים). לצורך טיפול בהסדרת מעמד זה, יש להיעזר בעורך דין צבאי מיומן ומנוסה, אשר מכיר את המערכת על בוריה ויודע כיצד להסדיר את המעמד.

"בן שליחים"

בן שליחים הוא מי שלפחות אחד מהוריו שעימו הוא שוהה בחו"ל מייצג בחו"ל גוף ישראלי כלשהוא, ממשלתי, ציבורי, פרטי או אחר, או שההורה עובד בגוף בינלאומי כלשהוא מטעם גוף ישראלי. גם במקרה כזה ניתן לבקש עבור המלש"ב מעמד מיוחד, ואמנם הוא אינו זכאי למעמד המיוחד של בן מהגרים או יליד חו"ל, אך הוא יוכל לבקש את דחיית ההתייצבות לשירות בטחון עד לסיום לימודיו התיכוניים בחו"ל [ואף כיתה י"ג אם יוכיח שזו מקבילה לבגרויות בישראל].

לאחר קבלת האישור וקבלת המעמד "בן מהגרים", לא חייב המלש"ב להתייצב לגיוס, והוא יכול להמשיך את שגרת חייו בחו"ל עם הוריו. לצורך שמירה על המעמד, יש לקיים תנאים מסויימים, אשר אי קיומם יוביל לביטול הפטור. כך, מלש"בים תושבי חו"ל הנמנים על אחת מקטגוריות הפטור, רשאים להגיע מדי שנה לביקור לתקופה אשר לא תעלה על 120 יום [ללא קשר למספר הביקורים]. בנוסף, למלש"ב קיימת זכות חד פעמית לשהות בישראל לתקופה בת עד שנה. ביקור ארוך מתקופה זו בשנה או שהות ארוכה מהניתן בישראל, יובילו לביטול המעמד וזימונו לגיוס לצה"ל.

טבלת משכי שירות לעולים לפי גיל עליה

גיל הגעה פרופיל רווק נשוי נשוי +ילד ומעלה
18-19 31-97 30 חודשים 18 חודשים פטור
20-21 65-97 24 חודשים 6 חודשים פטור
20-21 31-64 24 חודשים מאגר פטור
22-25 65-97 6 חודשים 6 חודשים פטור
22-25 31-64 מאגר מאגר פטור
26-29 31-97 מאגר מאגר פטור
30 ומעלה 31-97 פטור פטור פטור

בטבלה לעיל מפורטים תקופות השירות הצבאי בהם יחובו עולים, בהתאם לפרופיל ולגיל. מדובר בטבלה הרלוונטית לגברים בלבד, שכן אישה במעמד "ילידת חו"ל", תפוטר משירות עם הגעתה לגיל 17, ואילו "בת מהגרים" זכאית לקבל פטור משירות צבאי בגיל 20 [אלא אם ניצלה שנת שהיה ואז זכאית לפטור בגיל 22].

עריקי חו"ל

במידה והילד או ההורים לא מסדירים מעמד "בן מהגרים" בטרם עזיבת המשפחה את ישראל, הדבר עלול להביא לכך שהילד יגיע לידי השתמטות מצה"ל. משרדנו ייצג עריקים רבים אשר הינם בעלי אזרחויות כפולות ואף משולשות, אשר חיו בישראל פרקי זמן קצרים ביותר [המינימאלי שבהם – שנה בלבד], עזבו עם הוריהם או אחד מההורים את ישראל חזרה לארץ המקור- ובכל זאת נקראו לשירות בצה"ל, כאשר בחלק מהמקרים הדבר נודע להם רק בדיעבד לאחר שקיבלו הודעה אודות השתמטותם מצה"ל. וכך מגורים בחו"ל בעת שהמעמד לא מוסדר יובילו להגדרת המלש"ב כעריק. בעת ההגדרה כעריק או משתמט, מוציאים גורמי צה"ל פקודת מעצר והמלש"ב עלול להיעצר ולהכלא [לעיתים מבוצעים מעצרים בנתב"ג, עם הגעת מלש"בים ששהו בחו"ל ארצה, סיטואציה לא נעימה]. 

"עריקי חו"ל" הינם עריקים אשר במשך כל תקופת ההשתמטות או העריקות שהו בחו"ל ולא בארץ, ואשר זיקתם לישראל מלכתחילה נמוכה. חשוב לציין, שההתייחסות אל עריקי חו"ל שזיקתם לישראל נמוכה היא מחמירה פחות מאשר ההתייחסות לעריקים אשר חיים או חיו בישראל תקופה ארוכה. לכן, מי שנולד בחו"ל, עלה ארצה לפרק זמן קצר ועזב את ישראל, אמנם חייב בשירות בטחון, אך לנתון היעדר הזיקה יהיה משקל משמעותי בקבלת ההחלטות בנוגע לעניינו בהמשך. 

כלומר, אמנם השתמטות היא עבירה, אך להיעדר הזיקה לישראל קיימת משמעות מבחינת רשויות הצבא וגורמי אכיפת החוק. על פי פסיקת בית הדין הצבאי לערעורים, נתפס עניינם של "עריקי חו"ל" כעניין חריג, אשר במקרים מסוימים ובנסיבות מיוחדות אף לא הסתיים במעצרו של הנאשם, אלא בשחרור ממעצר או במעצר פתוח. כך, באחד המקרים שנדונו בפסיקה, דובר במי שעלה ארצה בגיל 14, התחנך במוסדות חינוך לא ישראליים ושהה בארץ לתקופה של כ-3 שנים בלבד. על אף שבית הדין הכיר במודעותו הברורה לחובת הגיוס ובמאמציו הרבים שלא לשרת, הורה בית הדין הצבאי לערעורים על מעצרו הפתוח, נוכח זיקתו הקלושה לארץ. הלכה זו אשר ניתנה בתחילת 2012, ליוותה את פסיקת בית הדין הצבאי לערעורים במשך תקופה ארוכה כך שמשתמטי חו"ל שעניינם הובא לבית הדין, אף כאלה שעלו ארצה בגיל צעיר מאוד ושהו בה לתקופות ארוכות – זכו אף הם לחלופות מעצר.

במשך השנים נעה הפסיקה יותר ויותר לכיוון של מעצר סגור של עריקי חו"ל, תוך שנקבע שעל אף הזיקה החלשה לארץ של מי שלא שהה בארץ במשך 10 שנים, יש לבחון את הזיקה במועד העזיבה את הארץ, ולא במועד החזרה לארץ לאחר שנים רבות. חשוב להדגיש, כי גם פסיקה זו ניתנת לאבחנה ובידול, במקרים בהם ממילא זיקתו של הצעיר לארץ הייתה נמוכה במועד בו עזב את הארץ) למשל עולה אשר הגיע ארצה בגיל 17 ועזב לאחר שלוש שנים תוך התעלמות מצו גיוס- גם מקרים כאלה קיימים וגם במקרים כאלה טיפל משרדנו. 

בכל מקרה, לעו"ד צבאי מנוסה חשיבות מכרעת בטיפול בתיקים שכאלה, שכן לעורך דין צבאי מיומן הידע המשפטי המתאים, הדרוש לצורך הגעה לתוצאה הטובה ביותר, בין שחרור ממעצר, ובין עונש מקל. חשוב כי עורך הדין הצבאי יכיר את רמות הענישה הנוהגות בעניינם של עריקי חו"ל, ויביא לענישה מקלה.

איך מתחילים?

משרדנו מייצג מועמדים לשירות בטחון וכל חייל אשר זקוק לסיוע מול רשויות הצבא, בבקשות לפטור משירות, לטיפול נפשי או רפואי, עררים רפואיים ושאר הליכים צבאיים מנהליים. השותפים במשרד הינם יוצאי פרקליטות צבאית.

מאמרים נוספים

מחיקת רישום פלילי צבאי

מחיקת רישום פלילי בצבא – איך ניתן למחוק אותו? עורך דין צבאי מסביר על מחיקת רישום פלילי מהצבא: מערכת המשפט הצבאית מחמירה בענישה, במיוחד במקרים של שימוש בסמים, עריקות ונפקדות. רישום פלילי עלול לפגוע בעתידו של החייל גם לאחר השחרור, ולכן חשוב להבין את האפשרויות

להמשך קריאה »

ביקורים בכלא צבאי – מדריך

חוק גיוס חובה הוא חוק שבבסיסו כי על כל אזרח במדינה החובה לשרת אותה. עבור רבים, התרומה למדינה בכל הקשור לשירות הביטחון היא זכות גדולה, וגם רבים אלו המסכמים את השירות שלהם כמאד משמעותי. במסגרת כמו צה"ל ישנם חוקים ברורים, ובעת שעוברים על אותם החוקים

להמשך קריאה »

טלפונים לחייל – ר"מ 2

להלן לשימוש חיילים והוריהם, מספרי טלפון של יחידות ר"מ 2 השונות בבתי החולים ברחבי הארץ. שהות בר"מ 2 כידוע, הינה סיפוח ליחידה זו לאור המלצה לאישפוז ממושך העולה על שבועיים. במקרה כזה "ייפלט" החייל מיחידתו ויסופח ליחידת ר"מ 2, אשר תבצע מעקב צמוד על מצבו

להמשך קריאה »