למקרים דחופים:

איך לצאת מהצבא על נפשי?

לא מעט חיילים המשרתים בצבא ההגנה לישראל, וגם מועמדים לשירות ביטחון, מעלים לא אחת את השאלה והיא איך לצאת מהצבא על נפשי? מדובר על ניסוח פופולארי מאד בקרב החיילים המשרתים ובקרב המועמדים לשירות הביטחון, אך בפועל מדובר על קבלת פטור רשמי מהשירות בצבא מטעמים נפשיים [אישיותיים, הסתגלותיים וכיו"ב] או רפואיים. לא אחת, ישנו חשש גדול ומבוכה לא קטנה לקבל פטור משירות, כאשר הרבה פעמים החשש הגדול הוא הדחייה בחיים האזרחים. חשוב לציין, כי יציאה מהצבא או קבלת פטור עוד טרם השירות אינה בושה ובטח שלא מילה גסה. קבלת פטור מונעת פעמים רבות הסתבכויות של החייל, במידה ואכן אינו מתאים לשירות בצה"ל [כגון- הידרדרות במצב נפשי, עריקות, מעצרים וכליאות].

מי נותן את הפטור מהשירות הצבאי?

קבלת הפטור באופן רשמי הינה הצעד האחרון לאחר מספר בדיקות שעובר החייל. הפטור ניתן על ידי גורמים שונים בצבא, ביניהם אלו העוסקים בבריאות הנפש, קציני בריאות הנפש והפסיכיאטר הצבאי. כן חשוב לציין, כי ישנם מקרים בהם ניתן לקבל פטור מהקב"ן בעצמו ישירות, זאת בתנאי שהוא בדרגה בכירה [קב"ן בכיר]. סוגי הפטור הניתנים מתחלקים לכמה פטורים שונים: ראשית, ישנו פטור הניתן על בסיס קשיי הסתגלות 60, שניתן על בסיס הצפי כי המועמד לשירות הביטחון לא יצליח להשתלב במסגרת הצבאית. פרופיל 21 הינו הפרופיל השכיח ביותר וזה המוכר ביותר בקרב החיילים והוא ניתן על בסיס מקרים שונים – גופניים ונפשיים.

לצאת מהצבא על נפשי

קצת מידע על הפרופילים הצבאיים

מטרתו של הפרופיל היא לדרג ולהעריך את מידת הכישורים והיכולות של המועמד לשירות הביטחון. קיימים מספר פרמטרים שונים הקובעים את הפרופיל, שהינם חסויים ולא ניתן לדעת מה קובע את הפרופיל הסופי. חשוב לציין, כי למרות האמונה הרווחת כי הפרופיל משקף אך ורק יכולות פיסיות, הרי שהוא גם משקף מצבים נפשיים שיש להתייחס אליהם. כך לדוגמא, בעוד ישנם חיילים בעלי פרופיל 64 הניתן להם על סמך בעיות בגב, גם ישנם חיילים המדורגים באותו הפרופיל על בסיס אבחון בעיות של חרדה.

יצאתי מהצבא – מהן ההשפעות וההשלכות?

רבים אלו המאמינים כי הם פחות מתאימים למסגרת הצבאית, אך הפחד הגדול כי הם לא יתקבלו בברכה בחיים האזרחיים – גורם להם להתגייס בכל זאת. ולמרבה הצער, לאחר שהם מתגייסים כחוק, הם מוצאים עצמם במצוקה מתמשכת שלא משאירה להם ברירה אלא להפסיק להגיע אל הבסיס – החלטה שבסופו של דבר מגיעה למצב של משפט צבאי ולרוב גם בכליאה בבית כלא צבאי. רגע לפני שאתם מקבלים את ההחלטה, חשוב שגם אתם תדעו מהן באמת השלכות היציאה מהצבא. לכן, חשוב לשבור את המיתוס: גם אם שוחררתם משירות צבאי בפרופיל 21 , תוכלו ללמוד בכל מוסד לימודים, להתראיין למשרות ולהיות בעלי זכויות שוות בעולם האזרחי. כן חשוב, לומר כי פרופיל 21 יכול למנוע מכם לקבל משרה בגופי הביטחון ולעיתים להתקבל למוסדות ממשלתיים מסווגים אשר דורשים טופס ויתור סודיות. עוד חשוב לציין כי במקרים של מחלות נפש חמורות, מן הסתם קיימות מגבלות אשר לא קשורות לעצם התאמת הפרופיל אלא להיות החייל חולה באותן מחלות נפש. התאמת פרופיל 21 גם לא מובילה אוטומטית לשלילת רישיון, בניגוד לדעה הרווחת. השורה התחתונה היא, כי כל עוד אתם בעלי הכישורים המתאימים, אין כל סיבה שתופלו לרעה רק בגלל שלא שירתם בצה"ל.

ליווי של עורך דין בדרך לקבלת הפטור

תהליך של יציאה מהצבא אינו תהליך קל, ופעמים רבות הוא מלווה בחששות כבדים ושאלה גדולה האם אכן מדובר בצעד הנכון. ליווי של עורך דין יכול להפוך את הדרך לקלה יותר, תוך שאתם מקבלים ליווי מקצועי ואמין ותמיכה לאורך כל הדרך. רבים מופתעים מהנתונים כי לפחות 50% מהמועמדים לשירות הביטחון לא מתגייסים, או שמדובר על חיילים שלא סיימו את השירות שלהם. למרות קיומו של חוק גיוס בישראל, עדיין טובת הפרט מסתמנת כטובה שלא ניתן להתעלם ממנה, כך שאם אתם חשים כי מסיבה מסוימת – רפואית או נפשית אינכם כשירים לשרת, כדאי להסתייע בשירות של עורך דין צבאי.

איך מתחילים?

משרדנו מייצג מועמדים לשירות בטחון וכל חייל אשר זקוק לסיוע מול רשויות הצבא, בבקשות לפטור משירות, לטיפול נפשי או רפואי, עררים רפואיים ושאר הליכים צבאיים מנהליים. השותפים במשרד הינם יוצאי פרקליטות צבאית.

מאמרים נוספים

איך מתמודדים עם עבירות תנועה בצבא

עבירות תעבורה בצבא

חיילים המבצעים עבירות תנועה באזרחות או ברכב אזרחי יעמדו לדין בפני ערכאות אזרחיות. חיילים המבצעים עבירות תנועה בצבא או ברכב צבאי יעמדו לדין בפני ערכאות צבאיות.  עבירות תנועה בצה"ל  יש כל מיני סוגים של עבירות תעבורה שחייל עלול לעבור במהלך ביצוע תפקידו בצבא או ברכב

להמשך קריאה »

מידע לנפגעים על רקע מיני

33.0145 איסור פגיעה על רקע מיני תוקף סעיפים 1 עד 50 מה- 16 באוקטובר 2007 הגדרות1. בפקודה זו:א. "הטרדה מינית" היא כל אחד מהמעשים המפורטים להלן:1) סחיטה באיומים, כמשמעה בסעיף 428 לחוק העונשין, כשהמעשה שהאדם נדרש לעשותו הוא בעל אופי מיני;2) מעשים מגונים, כמשמעם בסעיפים

להמשך קריאה »

דיני צבא

עורך דין מומחה בתחום דיני צבא כל חייל או מי שמועמד לשירות צבאי, עלול למצוא את עצמו במערכת יחסים מורכבת עם המערכת הצבאית, בין אם במסגרת של הליכים מול רשויות הצבא בעניינים רפואיים, נפשיים ואחרים, ובין אם מדובר בהליכים משפטיים צבאיים, , מתעוררות שאלות שונות

להמשך קריאה »