למקרים דחופים:

פרופיל צבאי

פרופילים בצבא - כל המידע

אתם עומדים בפני צו ראשון, ומחכים בקוצר רוח לבדיקות הרפואיות, בסופן תקבלו את תוצאות הפרופיל הרפואי הצבאי. החברים מהכיתה כבר מתחילים להשוות פרופילים, ולראות מי קיבל יותר ומי קיבלת פחות. פרופיל צבאי יקבע את עתיד הצבאי שלכם ואת אופי השירות, כאשר לרוב חיילים עם פרופיל צבאי גבוה ישובצו לתפקידים קרביים, וחיילים עם פרופיל נמוך ישובצו לתפקידי עורף. כמובן שיש יוצאי דופן, ובכל זאת היינו רוצים לדעת אילו סוגי פרופילים יש, מה פירושו של כל פרופיל צבאי , כיצד ניתן לקבל פרופיל מסוים, ולאילו יחידות ניתן להגיע עם הפרופילים השונים? מה קורה במקרה שהפרופיל הרפואי לא משקף את המצב הרפואי? מה יקרה אם נשקר בוועדה הרפואית (אל תשקרו), והאם ניתן לערער על קביעת הוועדה? 

קביעת פרופיל צבאי

קביעת הפרופיל הרפואי צבאי הוא שלב מאוד מלחיץ בתהליך ההתחיילות. כידוע, לכל מלש"ב סדר עדיפויות שונה – קיימים מועמדים לשירות הביטחון שחפצים בשירות קרבי, ומתוקף כך ישאפו לפרופיל כמה שיותר גבוה. מן הצד השני, קיימים מלש"בים אחרים שיעדיפו שלא לשרת שירות קרבי, מסיבות כאלה ואחרות, וישאפו לפרופיל נמוך. בנוסף, קיימים מלש"בים שינסו להשתמט משירות צבאי, וישאפו להוריד את הפרופיל לפרופיל 21. כך או כך, אין ספק שקביעת פרופיל צבאי רפואי משפיעה באופן מוחלט על עתידו של המלש"ב, בין אם בהתאם לרצונותיו ובין אם לא.  

פרופיל צבאי איך זה עובד?

פרופיל צבאי עובד בצורת "סולם" שמטרתו למדוד את הכשירות הרפואית של חייל בצה"ל, כאשר הציר נע בין פרופיל 21 ל-97. אתם ודאי שואלים אתכם מדוע המספרים לא נמדדים בסולמות מקובלים כמו 0 עד 100, או 1 עד 10. הסיבה לכך היא שאין זה תואם את ערכי צה"ל להגדיר אנשים כ"מושלמים", או כבעלי ערך נמוך. בנוסף, קיים אפקט פסיכולוגי מובהק על בני הנוער, שהם "מקבלים ציון", מה שעלול לפגוע בדימוי העצמי.  

כמו שאתם ודאי יודעים, פרופיל 64 מהווה פרופיל הסף לשירות קרבי בצה"ל, כאשר מתחת ל-64 המלש"ב ישובץ לשירות עורפי, ומעל 64 יוכל להתמיין לשירות קרבי ביחידות השונות. כאמור, לכל חייל שאיפות שונות לשירות, ובהתאם לכך לכל מלש"ב מושג אחר בראשו למהו פרופיל "טוב". 

אז מה בודקים?

הגיע הצו הראשון, אנחנו מגיעים ללשכה בלב הולם לקראת המבדקים השונים. כדאי להיערך ולהתכונן מראש, ולדעת אילו בדיקות עתידות להיערך, על מנת שלא נהיה מופתעים. יום הצו הראשון הוא יום מרגש ועמוס, וכדאי להגיע אליו כשאנחנו יודעים מה מצפה לנו.  

בדיקות שגרתיות  

תחילה, נעבור בדיקות סטנדרטיות של גובה, משקל, לחץ דם, דופק, ראייה, בדיקת ראייה של צבעים, ולעיתים אף בדיקת שתן.  

בדיקת רקע רפואי  

זה השלב בו ישאלו אותנו לגבי מחלות שהיו לנו בעבר, או שעדיין יש לנו. כמו כן ישאלו על מחלות במשפחה.  

הוועדה הרפואית   

במהלכה רופא יערוך לנו בדיקה גופנית מלאה, תוך מתן דגש על בעיות נפוצות כמו פלטפוס ועקמת. אל דאגה, רופא יבדוק מלש"בים, ורופאה תבדוק מלש"ביות. במידה והרופא יחליט, הוא יוכל לשלוח אותנו לבדיקות נוספות באמצעות הפנייה. שלב זה מותנה בשיקול הדעת של הרופא, שיוכל לקבל החלטה להעמיק את הבדיקה בשעת הצורך. זה הזמן להציג מסמכים מרופאים שונים, עם חוות הדעת שלהם שמציגה את המגבלה, או מאשרת המגבלה איננה. 

פרופיל במהלך השירות הצבאי

רבים מאיתנו חושבים שהפרופיל צבאי אינו רלוונטי לאחר הגיוס. הדעה הרווחת היא שפרופיל צבאי יקבע לאן נתגייס, וכאן מסתיים תפקידו. מדובר בטעות, שכן הפרופיל יכול להשפיע על המשך דרכנו. טעות נוספת היא לחשוב שהפרופיל הוא מספר קבוע שאינו נתון לשינוי. הפרופיל יכול להשתנות מספר פעמים לאורך הדרך, במקרים שונים.  

איך משפיע הפרופיל שלנו על השירות הצבאי שלנו?

פטורים – אנחנו יכולים לקבל במהלך השירות פטורים על סמך הפרופיל שלנו, למשל פטור מעמידה במידה ויש מחלה מסוימת המקשה על עמידה ממושכת. דוגמה נוספת ונפוצה היא "פטור משקל", חייל או חיילת השוקלים פחות מ-50 קילו, לא יוכלו לסחוב משקל העולה על 10% ממשקל גופם. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בנשק מקוצר, תיק קל יותר, וכן הלאה. המטרה כמובן, היא לא לגרום נזק גופני חמור, שעלול להיות בלתי הפיך. 

שינוי זמני – במידה והפרופיל משתנה במהלך השירות, הדבר בהחלט יכול להשפיע על המשך הדרך. למשל, אם חס וחלילה חס ושלום נפצענו, הפרופיל יירד, והתפקיד עלול להשתנות בהתאם. דוגמה נפוצה היא חיילים קרביים, שנפצעים במהלך השירות הפיזי, והעומס על הגוף, ובעקבות כך הפרופיל יורד. ברוב המקרים תפקידו משתנה בהתאם, שכן הוא אינו כשיר ללוחמה לאחר הפציעה. במידה והחייל מחלים מהפציעה, הפרופיל יכול לעלות חזרה, וכך מדובר בהורדה זמנית בלבד. 

לשקר יש רגליים

קיימים מלש"בים שרוצים לקבל פרופיל צבאי גבוה, על מנת להתגייס לשירות קרבי. עודף המוטיבציה, עלול לגרום למלש"בים לנסות לשקר ולהסתיר בעיות רפואיות, על מנת לקבל פרופיל גבוה. מן הצד השני של המתרס, קיימים חיילים שרוצים להשתמט מהצבא, ומנסים להשיג פרופיל 21. כך או כך, זה המקום לציין, שלשקר בוועדה הרפואית זה עבירה על החוק. הסתרת מידע רפואי, או ניסיון למרמה הם עבירות חמורות שהעונש עליהן יכול להיות כבד ואפילו כלא צבאי.  

למה בכלל קיים פרופילים בצבא?

זכרו שצה"ל הוא גוף גדול שצריך לרכז מידע של חיילים רבים. הצורך בקביעת פרופיל נועד למיין את החיילים לתפקידים השונים, ולהקפיד על כך שלא ייגרם נזק פיזי או נפשי לאף אחד. צה"ל לוקח אחריות על בריאותם של חיילים רבים, והפרופיל הוא כלי עזר שמסייע לשמור על הבריאות. הפרופיל משחק תפקיד גם בשלב הגיוס למקום הנכון, וגם מתן פטורים במידה והם נחוצים.  

רשימת הפרופילים הקיימים בצבא ופירושם

הבנו את חשיבותו של הפרופיל ואת הליך הבדיקה, אבל מה הם הפרופילים הצבאיים השונים שקיימים? ויתרה מכך, מה משמעותם?  

פרופיל 97: פרופיל 97 מייצג אדם בריא ללא מגבלות רפואיות משמעותיות. המשמעות היא שיוכל לשרת ביחידות שדה, ולשרת שירות קרבי.  במידה וקיימות מגבלות קלות, הן יצוינו כסעיפי ליקוי אבל ללא הורדה בפרופיל. הסעיפים יכולים להגביל תפקידים מסוימים בחלק מהמקרים.  

פרופיל 82: פרופיל 82 מייצג אדם בריא הסובל ממגבלה רפואית קלה. לרוב מדובר בדבר זניח, כמו למשל אדם שצריך להרכיב משקפי ראייה.  המשמעות היא שהחייל כשיר לשרת ביחידות השדה, תוך לקיחה בחשבון של סעיף הליקוי. 

פרופיל 72: פרופיל 72 מתייחס לרוב לאסטמה, בעיות גב או ברכיים, בעיות שהן יחסית נפוצות, אבל המשמעות היא שהחייל לא יוכל לשרת ביחידות חי"ר או סיירות.  

פרופיל 64: תפקידים בצבא פרופיל 64, מתייחס לסעיפי ליקוי שמשמעותם שהחייל יוכל לשרת בתפקידים של תומך לחימה. חייל הסובל ממגבלות רפואיות המונעות ממנו תפקיד של לחימה. 

פרופיל 45: תפקידים בצבא פרופיל 45 , הפרופיל מתייחס למגבלות רפואיות פיזיות המונעות מהחייל לשרת בתפקידי לחימה, או אחזקה.  

פרופיל 25: פרופיל של מתנדבי צה"ל, בין אם מסיבות פיזיות או נפשיות. הפרופיל מתייחס למתנדבים שבחרו לשרת למרות שנמצאו כלא כשירים, והעלו את הפרופיל מ21, או 24.  

פרופיל 24: פרופיל שמתייחס למלש"בים שאינם כשירים לשירות צבאי באופן זמני. לרוב הפרופיל מתייחס למלש"בים הסובלים מפציעה, או מחלימים מניתוח.  

פרופיל 21: פרופיל שמתייחס למלש"בים שאינם כשירים לחלוטין לשירות. הסיבות כאמור, יכולות להיות פרופיל רפואי או פרופיל נפשי. ניתן להגיש בקשה על מנת להעלות את הפרופיל ל25, ובכך להתנדב לשירות. 

ערעור על פרופיל 

במידה ואתם חושבים שהפרופיל שנקבע לכם אינו משקף את מצבכם הרפואי בצורה נכונה, תוכלו להגיש ערעור. ניתן להיעזר בעורך דין לצורך התהליך, ולשם כך תידרשו להביא חוות דעת של מומחים בתחום בו אתם חושבים שנעשה לכם אי צדק. בין אם מדובר בלהעלות את הפרופיל, או להוריד אותו, שימו לב שאתם עושים זאת בצורה הנכונה, על מנת להשיג את מבוקשכם בצורה הוגנת. 

פרופיל צבאי

מאמרים נוספים

ערעור על פרופיל נפשי 21 התקבל והחייל חזר לשירות

עניינו של חייל חרדי אשר פוטר בפרופיל 21 בניגוד לרצונו וביקש לחזור לשירות. מדובר במי שבעקבות גיוסו נותק הקשר עם משפחתו והוא נודה ממנה, על רקע התנגדות לגיוס. החייל שרת כשנתיים, ובעקבות אירוע של מצוקה נפשית, ולמרות שלא רצה, קבע קב”ן כי יש לפטרו משירות

להמשך קריאה »

פרופיל 21

גורמי ברה"ן (בריאות הנפש) הצבאיים, מתחלקים, כמו כל יחידות הצבא, לפיקוד צפון, מרכז ודרום. גורמי ברה"ן הראשוניים שאיתם יבוא חייל במגע נמצאים בבקו"ם (בסיס קליטה ומיון), שם נמצא משרד ברה"ן המרכזי. גורמי ברה"ן מורכבים מקב"נים (אשר הינם עובדים סוציאליים או פסיכולוגיים בהכשרתם) וכן מפסיכיאטרים. כבר

להמשך קריאה »

עריקות בת 7 שנים – חודש וחצי כליאה והצלחה בערעור על פרופיל

פטור בפרופיל 21 לאחר ערעור על פרופיל נפשי 45 מדובר בחייל בן העדה הדרוזית אשר התגייס לצה”ל עם נתונים נמוכים וקשיים ידועים מראש. החייל התקשה להשתלב בשירות, ברח מהצבא, ולא שב במשך 7 שנים עד מעצרו. משרדנו החל לייצגו והביא את מלוא הנתונים לגבי נתוניו

להמשך קריאה »

טלפונים לחייל – ר"מ 2

להלן לשימוש חיילים והוריהם, מספרי טלפון של יחידות ר"מ 2 השונות בבתי החולים ברחבי הארץ. שהות בר"מ 2 כידוע, הינה סיפוח ליחידה זו לאור המלצה לאישפוז ממושך העולה על שבועיים. במקרה כזה "ייפלט" החייל מיחידתו ויסופח ליחידת ר"מ 2, אשר תבצע מעקב צמוד על מצבו

להמשך קריאה »
איך להוציא פטור נפשי מהצבא

איך לצאת מהצבא על נפשי?

לא מעט חיילים המשרתים בצבא ההגנה לישראל, וגם מועמדים לשירות ביטחון, מעלים לא אחת את השאלה והיא איך לצאת מהצבא על נפשי? מדובר על ניסוח פופולארי מאד בקרב החיילים המשרתים ובקרב המועמדים לשירות הביטחון, אך בפועל מדובר על קבלת פטור רשמי מהשירות בצבא מטעמים נפשיים

להמשך קריאה »

איך מתחילים?

משרדנו מייצג מועמדים לשירות בטחון וכל חייל אשר זקוק לסיוע מול רשויות הצבא, בבקשות לפטור משירות, לטיפול נפשי או רפואי, עררים רפואיים ושאר הליכים צבאיים מנהליים. השותפים במשרד הינם יוצאי פרקליטות צבאית.

עו”ד ונוטריון (רס”ן במיל’) רוני קרדונר