גורמי ברה"ן (בריאות הנפש) הצבאיים, מתחלקים, כמו כל יחידות הצבא, לפיקוד צפון, מרכז ודרום. גורמי ברה"ן הראשוניים שאיתם יבוא חייל במגע נמצאים בבקו"ם (בסיס קליטה ומיון), שם נמצא משרד ברה"ן המרכזי. גורמי ברה"ן מורכבים מקב"נים (אשר הינם עובדים סוציאליים או פסיכולוגיים בהכשרתם) וכן מפסיכיאטרים.
כבר במהלך צו ראשון, יופנה חייל אשר זקוק לכך לקב"ן ואף לפסיכיאטר. בהמשך, במהלך השירות הצבאי, יכול חייל לפנות אל גורמי בריאות הנפש ביחידתו, כאשר כמעט בכל יחידה נמצא קב"ן. פסיכיאטרים לרוב אינם יושבים בכל יחידה אלא בחר"פ או במרפאות המרכזיות.
חשוב לציין, כי פסיכיאטר צבאי בלבד יכול להמליץ לחייל על התאמת פרופיל נפשי, או על הורדת פרופיל נפשי, ולקב"ן אין סמכות לעשות כן. עוד חשוב לדעת, כי חייל אשר הומלץ על ידי פסיכיאטר צבאי להתאמת פרופיל נפשי, חייב לעבור וועדה רפואית אשר במהלכה יאושר באופן סופי הפרופיל. גם בעניין זה, חשובה מאוד עזרתו של עו"ד צבאי מיומן, אשר מכיר את פעולתם של גורמי בריאות הנפש הצבאיים, ואשר ידע להפנות את החייל לגורם המתאים, בזמן המתאים ובאופן הנכון, לצורך פתרון בעייתו של החייל.
כך, בחודש יוני 2014 טיפל משרדנו במקרה של חיילת בטירונות אשר לקתה בדיכאון ובחרדות, ולאחר שנכשלה במחזור טירונות, נעדרה מהשירות למשך חודשיים. החיילת ניסתה לקבל עזרה ולא הצליחה, ולאחר שפנתה אל משרדנו, הפנינו אותה באופן הנכון אל הגורמים המתאימים, הותאם לה פרופיל 21 שאושר בוועדה רפואית והיא פוטרה משירות. ההליכים נגדה בוטלו והיא לא נשפטה על היעדרותה כלל, נוכח מצבה הנפשי הקשה.
כך שמעבר לפתרון הבעיה הנפשית ממנה סובל החייל והבאתו לאבחון נכון ומתאים, הרי שעורך דין צבאי מומחה יכול להשפיע אף בפן המשפטי, מקום בו מדובר במי שנמצא במהלך היעדרות ואף במי שכלוא ונוכח מצבו הנפשי הקשה ראוי לבטל את כתב האישום נגדו.
כך, בחודש מרץ 2015 טיפל משרדנו במקרה של חייל אשר נעדר מהשירות למשך 10 חודשים, ובמהלך הכליאה הותאם לו פרופיל 21. כתב האישום נגדו בוטל והוא לא נשפט בדין משמעתי, הוא שוחרר מצה"ל והמשיך באפיק טיפולי. עוד טיפל משרדנו במקרה של חייל אשר נעדר משירות למשך 5 חודשים ולחובתו היה תנאי בית דין בן 60 ימים. גם לחייל זה הותאם במהלך הכליאה פרופיל 21, כתב האישום נגדו בוטל והוא לא נשפט בדין משמעתי.
עוד חשוב להבהיר, בניגוד לשמועות הידועות, כי פרופיל 21 ברגיל, אינו מביא לכל פגיעה עתידית במהלך האזרחות, אלא אם מדובר בפרופיל 21 חמור, על רקע בעיה נפשית חמורה, כגון סכיזופרניה או פסיכוזה כלשהיא, או אם מדובר בפרופיל 21 בגין התמכרות לסמים. במקרים אלה, יועבר עדכון מגורמי ברה"ן לגורמי המרב"ד (המכון רפואי לבטיחות בדרכים) אשר תפקידם לוודא כי אנשים הלוקים בבריאותם או נפשם לא ינהגו בכביש ויסכנו אנשים אחרים.
גם במקרה בו הותאם לחייל פרופיל 21 והוא זומן לבדיקה על ידי המרב"ד, ניתן לקבל עזרה מעו"ד צבאי מיומן ומומחה, אשר ינחה וידריך כיצד להמנע מפגיעה ברישיון הנהיגה.
סוגי פרופילים- קיימים סעיפים רבים בגינם ניתן לקבל פרופיל צבאי, הסעיפים מורכבים ממספרים אשר קובעים את סוג הבעיה ודרגת החומרה והם אינם מפורסמים. פרופיל 21 יכול להינתן בגין שלל בעיות נפשיות, החל מבעיות "קלות" כגון דכאון, חרדה, ועד אישיות אנטי סוציאלית, שימוש בסמים ופסיכוזות קשות.
לפרופיל צבאי 21 יכולה להיות השפעה משמעותית גם על עונש במהלך כליאה, ובהתאם לדרגת החומרה, ניתן לקבל הקלה עונשית. גם בעניין זה, לעו"ד צבאי מיומן השפעה מכרעת על אופן סיום התיק ועל העונש שיינתן, שכן לא בכל מקרה תסכים התביעה לשחרר באופן מיידי ממעצר, ועו"ד צבאי מומחה יסייע בהגעה לתוצאה הטובה ביותר.
פרופיל 21 בהיבט הגופני
כמו כן, פרט לכל ההיבטים הנפשיים שנלווים לפרופיל 21, רבים הם החיילים אשר זוכים לפטור ושחרור מהצבא דווקא בהיבטים גופניים, כלומר כאשר הגורם המשחרר אותם הוא אינו פסיכיאטר צבאי, אלא דווקא גורם רפואי פיזיולוגי שקובע שאינם מסוגלים עוד לשרת במסגרת הצבא.
כמו כן, לעתים רבות חיילים אשר מעוניינים להשתחרר על רקע נפשי ואינם מצליחים לעשות זאת לאור קשות עורף מצד גורמים רפואיים בצבא, מוצאים לאור בדיקה רפואית מעמיקה כי הם זכאים להשתחרר כתוצאה מליקוי גופני המצדיק זאת.
ההבדל בגישת הצבא בנוגע לליקויים נפשיים אל מול ליקויים גופניים, הוא שבהיבט האחרונים ניתן לספק הוכחות חד משמעיות שמגובות בבדיקות שקובעות שחור על גבי לבן את מידת הליקוי, בעוד שליקויים נפשיים עלולים למרבה הצער ליפול לפרשנות מקומית וכתוצאה מכך לפסילת הבקשה או הטענה של החייל ו/או המלש"ב שמעוניין להשתחרר.
הדרך להוצאת פרופיל 21 על רקע גופני – לא שונה משמעותית מעל רקע נפשי
כמו כן, אף על פי כי הדרך לשחרור לאור פרופיל 21 מנסיבות נפשיות, כלומר לאור פסיקתו של פסיכיאטר צבאי, מחזיקה בנסיבות שונות משמעותית מאשר אלו של פרופיל 21 מנסיבות גופניות, המשותף ל- 2 הוא הצורך במעבר תחת בחינתה של וועדה רפואית אשר תבדוק לעומק את משקל הליקויים ובהתאם את ההחלטה שתתקבל עבור אותו חייל.
מחזיקים בפרופיל 21? מעוניינים בכל זאת לשרת?
בנוסף, אף על פי שמרבית החיילים כיום חותרים לקבלת פרופיל 21 על מנת שיוכלו להשתחרר משירות צבאי, ישנם כאלו אשר זקוקים לו בשל ההגדרה הייחודית שניתנת לבעליו – כאשר אותו חייל יכול להיחשב כמתנדב.
כלומר, כיום בצה"ל משרתים מאות רבות של אנשי קבע וחיילי סדיר בעלי פרופיל 21 חריג, כאשר הפרופיל שלהם אמנם מעיד על מצבם הרפואי – הן הבריאותי והן הנפשי, הוא אינו מונע מהם לבצע את תפקידם במתכונת מיוחדת, כזו אשר מכונה התנדבות.
במסגרת אותה מתכונת זכאי המתנדב לתנאי שהייה בבסיס ויציאה לביתו ששונים בתכלית מאשר קיימים לחיילים רגילים בעלי פרופיל תקין, כאשר מדובר בהתגמשות שמאפשרת לצבא להנות מכוח אדם איכותי וייחודי מבלי לפגוע או לאתגר את בריאות משרתיו.
ניגשים לשינוי פרופיל? צרו קשר עם עורך דין צבאי בטרם עת
כמו כן, בין אם אתם חפצים להעלות את הפרופיל שלכם ובין אם להורידו, מומלץ במידה רבה לכל חייל ו/או מלש"ב אשר מתעתד לערוך את ענייני הפרופיל שלו ליצור קשר מבעוד מועד עם עורך דין צבאי בטרם ייצור קשר עם הוועדה או עם גופי הצבא.
הסיבה לכך היא שעורך דין צבאי מחזיק בניסיון חסר תקדים בהיבט ההתקשרות עם הצבא, כמו גם בנסיבות שלאורן הצבא בוחר לפעול בצורה כזו או אחרת, במיוחד לאור ריבוי מקרי תביעות כנגד הצבא בשנים האחרונות, כאלה שגרמו לו להיעתר לבקשות רבות יותר בהינתן התימוכין והסימוכין הרלוונטיים.
זאת ועוד, כי כאשר מלש"ב ו/או חייל ניגש להתמודדות עם גורמים בירוקרטיים בצבא, פרט להררי הניירת והעיסוק שנלווה לאותה מלאכה מורכבת, לעתים הוא עלול לנקוט בצעדים שאינם בבת עינו ושיכולים להכשיל את המהלך מלכתחילה – כאשר התייעצות מוקדמת עם עורך דין יכולה למנוע זאת ולהבטיח שתיגשו לוועדה ערוכים ומוכנים לאשר תהיו עתידים להישאל.
הצורך בסיוע משפטי כחלק מהתהליך – במיוחד לאור רפורמות בצה''ל
יתרה מכך, החשיבות בהסדרת עניינים רפואיים דרך כלים משפטיים התחדדה במיוחד לאחרונה לאור שינוי חדש שהוכרז אודותיו בנובמבר 2020, כאשר צה"ל הודיע על תוכניתו לערוך מחדש את הסדר פרופיל 21, לאור אחוזי פטור גבוהים במיוחד.
רוצה לומר, צה"ל החליט וקבע כי בתקופה הקרובה (טרם ננקב תאריך) ייפתחו מאות תקנים עבור בעלי פרופיל 21, אשר נועדו למנוע מבעלי פרופיל 21 להשתחרר אוטומטית כפי שהיה נכון עד כה.
לכן, לכל חייל ו/או מלש"ב אשר מחזיק בליקוי רפואי ו/או נפשי מומלץ לפעול בהקדם בטרם הרפורמה הנ"ל תוכל עליו, כצעד שמסכן את בריאותו האישית ושעלול להקשות עליו במידה רבה ליישם את רצונו וצרכיו הרפואיים.
לסיכום – פרופיל 21 כגלגל הצלה לזקוקים לו
כפי שניתן להבחין מן הכתוב לעיל, טוב ובריא שבצבא – כמסגרת קשוחה ובעלת מנגנונים השונים משמעותית מהקיים באזרחות, מחזיק במנגנון שנועד להתחשב ולתת מענה עבור חיילים שאינם מסוגלים הן נפשית והן רפואית לשרת במסגרתו.
כמו כן, כדי להבטיח שחייל שזקוק לשחרור מהצבא בשל ליקויים נפשיים או רפואיים יקבל את הטיפול אשר הוא זקוק לו, מומלץ לקיים את כלל התהליך אל מול הצבא בליוויו של עורך דין צבאי מוסמך המחזיק בניסיון והידע הנדרש.