למקרים דחופים:

שאלות ותשובות

האם יש לך שאלה משפטית ?

משרדנו, המונה עורכי דין צבאיים מהשורה הראשונה, ישמח לענות באופן ראשוני לשאלותיכם. תוכלו לעיין בעמוד זה בשאלות שנשאלו ונענו על ידי צוות המשרד.  בנוסף, תוכלו למצוא מאמרים ופרסומים אחרונים שמכילים מידע רב. אם בכל זאת לא מצאתם את המידע המבוקש, תוכלו לפנות אלינו באמצעות המייל בשאלה [odelya.karduner@gmail.com], או בSMS וגם בוואטסאפ בטלפון 054-7337750.

החוק הצבאי קובע כי ניתן לעצור חייל לתקופה של עד 48 שעות ללא החלטת שופט. תקופה זו עולה פי 2 על המצב באזרחות ועל הדין הרצוי לטעמנו. ישנם מהלכים המתבצעים לקצר את פרק הזמן של המעצר אולם כרגע, נראה כי היישום יתבצע תחילה לתיקי מצ”ח, ובהמשך גם לתיקי עריקים.

השאלה הזו תלויה בפרק הזמן של העריקות ושל הסטטוס שלך. ככלל, בגין עריקות של מעל 75 ימים מוגש כתב אישום לבית דין צבאי. אם טרם גוייסת לצבא, פרק הזמן להגשת כתב אישום הוא השתמטות של שנה, ואם התייצבת בבקו”ם, פרק הזמן הוא ארבעה חודשים. ישנם חריגים לכאן ולכאן, והפרקליטות רשאית גם לצבור תקופות קודמות.
אנו ממליצים לך להתייעץ עם עורך דין צבאי הבקיא בתחום. בנוסף, אנו ממליצים לך לקרוא את המדריך לנחקר – חקירת מצ”ח שפרסמנו באתר. לחץ כאן. לאחר שתעיין בו, צור קשר עם משרדנו.

הביקור מתואם מול קצין העיר ולא מול כלא 4. תוכל למצוא טלפונים שימושים במאמר שכתבנו באתר בשם –מדריך לעריק: קראו כאן. תוכלי למצוא שם גם מספרי טלפון של הפלוגות בכלא.

אתה רשאי לסרב למסור דגימת שתן במסגרת פעולת מנע, וסירוב זה אינו עבירה כלשהי. יודגש כי איש אינו יכול להורות לך למסור דגימת שתן, לרבות לא השוטרים הצבאיים וגם לא מפקדך. במקרה של סירוב כאמור, לא מתגבשת עבירה כלשהי.

קצין משטרה צבאית בכיר אינו רשאי לחייב אותך למסור דגימת שתן בצו (הידוע כצו קש”ב) על בסיס הסירוב שלך לבדו. רק אם ישנו בסיס ראייתי או מודיעיני נגדך, ניתן להוציא נגדך צו קש”ב. אם הוצא נגדך צו קש”ב, ובכל זאת סירבת למסור דגימת שתן, מתגבשת נגדך עבירה של סירוב להיבדק. רצוי כי תפנה לייעוץ משפטי על ידי עורך דין צבאי מראש.

לפוקד יש סמכות לקרוא למועמד לשירות בטחון שלא נקבע לו פרופיל לפי סעיף 12 לחוק שירות בטחון. על הפוקד לעמוד בדרישות מסוימות הקבועות בחוק לגבי צווים אלו, לפני משלוח הצו, ולאחר ההתייצבות/מעצר. קראו עוד במאמר שכתבנו: מה זה צו 12.

חקירה המתנהלת נגד חייל, בשירות חובה או קבע, מונעת קידום בדרגה. הלכה למעשה, אינדיקציית מצ”ח, עד אשר לא תוסר, לא תאפשר את קידומך בדרגה. קיימים לכך חריגים אולם העיקרון הוא שעד שלא מתבהרת התמונה הראייתית נגדך – הדרגה מעוכבת.

נציין כי לאחר שהאינדיקציה תוסר, או במקרה שבו יוגש כתב אישום או הליך משמעתי ותזוכה, ניתן לבטל את ההקפאה “רטרואקטיבית”. בעבר פנינו לפרקליט הצבאי הראשי במקרה דומה בו היה עסקינן בנגד שזוכה, והוא קיבל פנייתיינו.

בגלל שעזבת במהלך שירות צבאי, את למעשה מבצעת עבירה של היעדרות מן השירות שלא ברשות, עבירה שמקימה עילת מעצר, ובדרך כלל, רשויות הצבא לא נוטות לנהל מו”מ עם עריקים הנמצאים בחו”ל ומבקשים להסדיר את עניינם. יחד עם זאת, בלא מעט מקרים משרדנו הצליח להביא להסדרת מעמד ללא מעצר, בייחוד במקרים חריגים וקיצוניים, וכמובן שההצלחה בעניינך תלויה בחומרת הנסיבות שהביאו אותך לעזוב את הארץ ובשיקולים אחרים, עליהם נדבר בפרטי.

אתה הורשעת בעבירה שלפי המצב החוקי לפני תיקון החוק, גררה אחריה רישום פלילי “מלא” ללא קשר או תלות בעונש שקיבלת. הרישום הפלילי אינו נמחק אוטומטית, אלא בחלוף תקופה של כ-17 שנים. משכך, עליך להגיש בקשה למחיקת רישום פלילי לנשיא המדינה. אם מדובר במקרה של שימושים ספורים, הסיכויים טובים ביותר והמדיניות של הפרקליטות הצבאית היא להמליץ על מחיקה בקריטריונים מסויימים. במקרים מורכבים יותר, עליך להתייעץ עם עורך דין צבאי. בכל מקרה, יש לצרף מסמכים ותימוכין לפנייה.

הערה: שימו לב שהחוק שונה, וכיום לא כל הרשעה מקימה רישום פלילי “מלא”. ראו עוד מידע במאמר באתר בנוגע לרישום פלילי מופחת וכן בנוגע למחיקת הרישום הפלילי.

השאלה שלך מאגדת מספר שאלות. ראשית לעניין שמטריד אותך – אין שום מניעה לטוס לחו”ל, גם במקרה שבו התנהלה נגדך בעבר חקירה. אם אתה חושש שהוצא נגדך צו עיכוב יציאה מן הארץ, תפנה למשטרת הגבולות [3450*] ותבדוק.

לגבי חלוף הזמן – עוד חודשיים אתה “יוצא מתחולת החוק” – דהיינו – אם לא מדובר בפרשיה בה ישנם עוד מעורבים, או חריגים אחרים [כגון עבירת פשע לפי פקודת הסמים המסוכנים], לא ניתן יהיה להגיש נגדך בבית דין צבאי תיק בגין שימוש בסם.

פטור מהשירות בנוגע לנשים המצהירות כי טעמים שבדת מונעות מהן שירות צבאי מוסדר בחוק שירות בטחון. בעיקרון, התהליך הוא שעליך להגיש תצהיר מבית הדין הרבני בו הצהרת כאמור. שימי לב שיש להגיש את התצהיר מוקדם ככל הניתן שאחרת הצבא יכול שלא לקבלו. בנוסף, אירעו כבר מקרים בהם הצבא אינו מקבל את ההצהרה באופן אוטומוטי, ועורך בדיקות מטעמו, לרבות באמצעות הפייסבוק.
היו לנו מספר תיקים כאלו לאחרונה. פנה אלינו לפגישת ייעוץ פרטנית.
גחל”ת אינם מאבחנים את כל העצורים, האסירים החבושים בכלא. יש להם קריטריונים שונים לאבחון חיילים. ישנה אפשרות לעלות לוועדת התאמה גם ללא אבחון גחל”ת על ידי הוראה של בית הדין. פנה אליי לייעוץ נוסף.
לא כל אפילפסיה מובילה לפרופיל 21. ככל הנראה קיבלת פרופיל 45 נוכח החומר הרפואי שהצגת וההסברים שנתת. טיפלנו בשחרור של מספר חיילים הסובלים מאפילפסיה. פנה אלינו לייעוץ נוסף.
יש חיילים אשר שום מה חושבים שאם יביאו חוות דעת פרטית הממליצה על פטור, הצבא יקבל את זה אוטומטית וישחרר אותם. זה לא נכון. יש לראות מה הבעיה ממנה אתה סובל ושהצגת לקב”ן, מה האבחנה ומי הגורם שאבחן אותך. מדובר בסוגיה משפטית-רפואית הדורשת התייחסות פרטנית.
 

איך מתחילים?

משרדנו מייצג מועמדים לשירות בטחון וכל חייל אשר זקוק לסיוע מול רשויות הצבא, בבקשות לפטור משירות, לטיפול נפשי או רפואי, עררים רפואיים ושאר הליכים צבאיים מנהליים. השותפים במשרד הינם יוצאי פרקליטות צבאית.

עו”ד ונוטריון (רס”ן במיל’) רוני קרדונר