למקרים דחופים:

שינוי שיבוץ בצבא

שינוי שיבוץ בצבא – רוב החיילים שואפים לשירות צבאי מעניין בתפקיד משמעותי, אבל זה לא תמיד מתאפשר. כאשר נתקלים בבעיה בשיבוץ, מבחינת התפקיד או מיקום הבסיס, חשוב לזכור ששינוי שיבוץ הוא אופציה. אמנם לא מדובר בתהליך פשוט, אבל לפעמים אין ברירה אחרת.

עורך דין צבאי לשינוי שיבוץ יכול להיות זה שיעשה את ההבדל בין חייל מתוסכל שנתקל באטימות מצד הצבא, לבין חייל בעל מוטיבציה גבוהה שזוכה לתרום למדינה בשירות הצבאי שלו. באילו מצבים אפשר להגיש בקשה לשינוי שיבוץ בצה"ל? איך מגישים את הבקשה? מתי פונים לעורך דין צבאי לשינוי שיבוץ? כל התשובות במאמר הבא.

סיבות לשינוי שיבוץ בצבא

שיבוץ בצה"ל נקבע לפי כמה פרמטרים: העדפה אישית של המלש"ב, היכולות שלו והצרכים של הצבא. נעשה מאמץ מסוים כדי לאזן בין כל אלו ולאפשר לחיילים לשרת בתפקיד שיתאים גם להם וגם לצה"ל. עם זאת, לא תמיד יש אפשרות לקבל את השיבוץ האידיאלי עבור החייל ולכך יכולות להיות סיבות שונות.

שינוי שיבוץ בגלל תפקיד

בצו הראשון, שכולל מבחנים פסיכוטכניים וראיון אישי, צה"ל מקבל מושג כללי לגבי היכולות שלכם. בהסתמך על המידע הזה, ישלחו לכם מנילה, או בשמה הנוסף "שאלון העדפות". במנילה יוצעו לכם תפקידים שצה"ל חושב שיכולים להתאים לכם.

במנילה אתם מדרגים את התפקידים שהכי מעניינים אתכם ובדרך כלל, הצבא עושה מאמץ מסוים כדי לתת משקל לרצון ולהעדפות האישיות שלכם. עם זאת, לא בטוח שהתפקיד שבחרתם בעדיפות גבוהה במנילה זה התפקיד שתשובצו אליו. לפעמים הצרכים של הצבא משתנים ולמרות שאתם רוצים לשרת בתפקיד X, יש חוסרים דווקא בתפקיד Y.

בסופו של דבר, התפקיד שתשובצו אליו בשירות תלוי במה שצה"ל צריך באותו הזמן, מה שיכול להיות מתסכל מאוד עבור חיילים רבים. ישנם לא מעט מצבים של מלש"בים שחלמו על תפקיד משמעותי בצבא ורצו לשרת בתור לוחמים או בתפקידים טכנולוגיים בחיל המודיעין, אבל קיבלו שיבוץ אחר לגמרי. במצב כזה אין מנצחים וכולם הופסכים למפסידים. החייל לא מרוצה מהשיבוץ שלו ולא מרגיש ממומש, והצבא מקבל חייל חסר מוטיבציה שלא רוצה להשקיע בשירות הצבאי שלו.

שינוי שיבוץ בגלל בסיס

שינוי שיבוץ יכול להיות רלוונטי לא רק בעניין תפקיד, אלא גם מבחינת הבסיס בו משרת החייל. בדומה לתפקיד, גם שיבוץ בבסיס כזה או אחר תלוי מאוד בצרכים של הצבא. יכולה להיות סיטואציה בה המיקום הוא לא אידאלי אבל נסבל, ומצד שני, יכול להיות מצב שבו השיבוץ הוא בלתי סביר במיוחד או שהנסיבות האישיות של החייל הופכות את השיבוץ ללא מתאים באופן קיצוני.

לדוגמה, חייל שבעקבות המצב המשפחתי בבית חייב לחזור הביתה כל יום, מקבל שיבוץ לבסיס סגור שנמצא בקצה השני של המדינה. שיבוץ כזה מעמיד את החייל במצב בעייתי מאוד בגלל שהוא רחוק ומאפשר לחזור הביתה רק פעם בשבוע, מה שמהווה בסיס טוב להגשת בקשה לשינוי שיבוץ.

דוגמה נוספת, היא מצב בו החייל סובל מיחס שלילי מצד המפקדים שלו או מצידם של חיילים אחרים בבסיס. כשיש בעיה משמעותית מבחינת יחסי אנוש, היא יכולה להשחיר את כל השירות הצבאי. לכן, גם במצב כזה יש הצדקה להגיש בקשה לשינוי שיבוץ.

איך משנים שיבוץ בצה"ל?

כמו שהסברנו, שיבוץ יכול להיות לא מתאים עבור חייל מסוים מכל מיני סיבות. כדי לא להמשיך לסבול בעקבות המצב, מלש"בים וחיילים רבים בוחרים לנקוט גישה אקטיבית ולפעול כדי לשנות את השיבוץ שניתן להם.

שינוי שיבוץ בצבא – בתוך היחידה

חיילים שמעוניינים לעבור לתפקיד אחר בתוך היחידה שהם משרתים בה, יכולים לנסות לבקש שינוי שיבוץ מהמפקד האישי שלהם. אם המצב אפשרי והמפקד מעוניין לעזור, הוא יכול לאשר את הבקשה בעצמו או ביחד עם גורמים אחרים שנמצאים בתוך היחידה. בדרך כלל, במקרה כזה שינוי השיבוץ לא דורש אישור מגורמים בכירים יותר ולכן, נחשב פשוט יותר.

שינוי שיבוץ – מחוץ ליחידה

אם אתם מבקשים לעשות שינוי שיבוץ אל מחוץ ליחידה אליה שובצתם, למשל כדי לעבור לתפקיד אחר, תצטרכו למלא טופס שנקרא "טופס 55 שינוי שיבוץ". טופס זה יעבור כמה תחנות בתוך היחידה שלכם, כולל מפקד אישי, שלישות ומפקד היחידה. בשלב הבא, הבקשה שלכם לשינוי שיבוץ תנותב להמשך טיפול ביחידת מיט"ב שבבקו"ם, או לגורמים רלוונטיים אחרים.

בין אם אתם מבקשים לשנות שיבוץ בתוך או מחוץ ליחידה, כדי לשפר את הסיכוי שהבקשה תאושר, מומלץ לפנות לעורך דין צבאי לשינוי שיבוץ.

שינוי שיבוץ מילואים 

שינוי תפקיד בצבא לאחר שיבוץ נוגע לא רק לחיילים בשירות סדיר, אלא רלוונטי גם לחיילי מילואים. במקרה כזה, חייל המילואים צריך למלא טופס 55 לשינוי שיבוץ. את הבקשה לשינוי שיבוץ יבחנו הגורמים הרלוונטיים עבור אותו חייל מילואים. כדי לקדם את הבקשה, אפשר לבחור באחת משתי גישות. אפשרות ראשונה, לעשות את זה לבד,

להסתבך עם הבירוקרטיה ולמצוא את עצמכם מחפשים בגוגל את הביטוי "מדור שינוי שיבוץ טלפון" כדי להתקשר ולברר מה סטטוס הבקשה שלכם. אפשרות שניה, לפנות לעורך דין צבאי שמתמחה בשינוי שיבוץ, בשביל שהוא יטפל בבקשה בשמכם.

פנייה לעורך דין צבאי לשינוי שיבוץ

כדי להגיש בקשה מסודרת שתקבל התייחסות ראויה מצה"ל, מומלץ לפנות לעורך דין צבאי לשינוי שיבוץ.

עורך הדין יפנה בכתב לכל הגורמים המתאימים בצה"ל, ויצרף גם פניות של החייל או המלש"ב ושל ההורים שלו. בפניות אלו צריך להסביר מה הנסיבות שהובילו לבקשה לשינוי שיבוץ ולמה הן מצדיקות את השינוי המבוקש. אם יש מאפיינים מיוחדים בנוגע לבקשה, לדוגמה חייל שגר בצפון הרחוק ושובץ לבסיס בדרום הרחוק, מה שמחייב אותו לנסוע שעות ארוכות אל הבסיס ובחזרה, חשוב לציין זאת.

עורך דין צבאי ידע בדיוק איך לנסח את הבקשה שלכם עבור שינוי שיבוץ בצה"ל, מה להדגיש ולמי לפנות. יותר מזה, עורך הדין לא יעצור אחרי הגשת הבקשה המקורית. צה"ל הוא גוף בירוקרטי ולעיתים מסורבל, מה שאומר שאי אפשר לנהל בקשות כאלו בצורת "שגר ושכח".

עורך דין צבאי ימשיך לפנות לגורמים רשמיים בצה"ל כדי להתעדכן בסטטוס הבקשה לשינוי שיבוץ באופן קבוע, ישלח תזכורות ויהיה במעקב צמוד אחרי התפתחויות שונות בהקשר לבקשה. 

מתי צריך לפנות לעורך דין צבאי לשינוי שיבוץ?

שינוי שיבוץ לפני גיוס הוא תהליך פשוט יותר מאשר אחרי תחילת השירות. הסיבה לכך, היא שאחרי שאתם מתגייסים לתפקיד, העברתכם ממנו – פירושה חוסר בכוח אדם בבסיס או בתפקיד בו הייתם. כלומר, בשביל לאשר את שינוי השיבוץ שלכם אחרי הגיוס,

צה"ל יצטרך לדאוג לחייל אחר שיגיע להחליף אתכם. לא מדובר במשימה בלתי אפשרית, אבל בגלל שזה מחייב את צה"ל לעשות יותר מאמץ, יכול להיות יותר קשה לשכנע שהצעד הזה הכרחי. 

בית משפט יכול לעזור? 

בתי המשפט בישראל לא מתערבים בשיבוצים של חיילים בצבא ולכן, התשובה היא לא. לא ניתן להגיש תביעה או בקשה לבית משפט בעניין הזה. מה שכן אפשר לעשות זה לפנות לעורך דין צבאי לשינוי שיבוץ, אשר יגיש ערעור על השיבוץ שלכם וינסה לעזור לכם להגיע לתפקיד או בסיס שיתאים לכם יותר.  

איך בוחרים עורך דין צבאי לשינוי שיבוץ?

שינוי שיבוץ חייב להתבצע על ידי עורך דין צבאי שמומחה בתחום. חשוב לדעת, צה"ל הוא עולם משפטי בפני עצמו וכשמתנהלים מולו, צריך לעשות זאת באמצעות איש מקצוע מנוסה בעל ידע מקיף על האופן בו הצבא מתנהל. אי אפשר להיעזר בעורך דין, מוצלח ככל שיהיה, שזו לא המומחיות העיקרית שלו ולכן, כשאתם מחפשים עורך דין צבאי לשינוי שיבוץ, הקפידו לפנות למי שמכיר את התחום לעומק.

איך מתחילים?

משרדנו מייצג מועמדים לשירות בטחון וכל חייל אשר זקוק לסיוע מול רשויות הצבא, בבקשות לפטור משירות, לטיפול נפשי או רפואי, עררים רפואיים ושאר הליכים צבאיים מנהליים. השותפים במשרד הינם יוצאי פרקליטות צבאית.

עו”ד ונוטריון (רס”ן במיל’) רוני קרדונר

מאמרים נוספים

השתמטות מהצבא

השתמטות מהצבא

הכול על השתמטות מהצבא בארץ ישראל גיוס לצבא הוא בגדר חובה. הן עבור בנים והן עבור בנות. כל מי שנמצא כמתאים לשירות מקבל זימון ליום חיול ומתחייל בתאריך שנקבע – מתחיל את שירותו הצבאי, וזאת במשך תקופה ידועה מראש, אותה ניתן לעיתים להאריך, אם כי לרוב לא לקצר.  חוק זה נכנס לתוקף כבר בשנת 1949 תחת "חוק שירות הביטחון".

להמשך קריאה »
פטור מטעמי דת

פטור אי התאמה לצה"ל

וועדת התאמה לשירות הינה וועדה המתכנסת על מנת לדון בעניינו של חייל המגלה קשיים במהלך שירותו הצבאי, מסיבות שונות, ביניהן קשיי הסתגלות למסגרת הצבאית, נסיבות משפחתיות, כלכליות ואחרות המקשות על החייל בהמשך שירותו הצבאי. לרוב, מדובר בוועדה הרלוונטית לחיילים אשר ביצעו מספר נפקדויות או עריקויות

להמשך קריאה »
המלצות עורך דין צבאי

המלצות על עורך דין צבאי

השירות הצבאי הוא מורכב ולא מתאים לכל אחד, כאשר ישנם חיילים רבים אשר לאור חוק גיוס חובה מוצאים את עצמם במסגרת קשוחה ומאתגרת שהם לא מסוגלים להתמודד עם חוקיה – הן בגלל בעיות אישיות והן בגלל נסיבות משפחתיות אשר משפיעות עליהם וגורמות להם לחיכוך עם

להמשך קריאה »