למקרים דחופים:

מידע לעריק מצה”ל

מדריך לעריק / מדריך למשתמט

מדריך לעריקים ומשתמטים מצה”ל: כל מה שצריך לדעת-
 
המאמר נכתב על ידי עורך דין צבאי מומחה בדיני צבא ובטיפול בתיקי עריקים ומשתמטים מכל הסוגים. כאן תמצאו מידע חיוני לכל מי שמתמודד עם עריקות, השתמטות או מעצר צבאי – מההשלכות המשפטיות ועד האפשרויות להקלה בעונש.
 

הערה חשובה בעקבות מלחמת "חרבות ברזל"- מדיניות העמדה לדין ומדיניות ענישה לעריקים הוחמרה בצורה משמעותית מאז 7.10.2023 ויש חשיבות מכרעת להתייעצות עם עו"ד צבאי מומחה כדי להפחית השלכות של משך כליאה ורישום פלילי. 

 

1. מהי עריקות והשתמטות מצה”ל?

 
במדינת ישראל קיימת חובת שירות בצבא. החל מגיל 16 נחשבים כמעט כל נער ונערה כמלש"בים (מועמדים לשירות בטחון), מקבלים צו ראשון, צווי התייצבות למיונים, צווים לבדיקות ולבסוף צו גיוס. לאחר התייצבות לצווים אלה, עוברים בדיקות, מותאם פרופיל רפואי, נשלח צו גיוס וצריך להתייצב במועד הגיוס.
 
עריקות והשתמטות הן עבירות חמורות לפי חוק השיפוט הצבאי:
• משתמט – מי שלא מתייצב לצו גיוס.
• עריק בקו”ם – מי שמסרב להתגייס ובורח מהבקו”ם.
• עריק יחידה – מי שהתגייס, שובץ ליחידה ונעדר ממנה.
• עריק מילואים – מי שלא מתייצב לצו מילואים.
 
מה המשמעות?
• משתמט יטופל על ידי מיטב בהקשר המשך שירות או פטור.
• משתמט מתחת לרף הגשת כתב אישום, כלומר פחות משנה וחצי, יישפט בדין משמעתי, ומעל שנה וחצי יישפט בפני בית דין צבאי.
• עריק יחידה או מילואים עשוי לקבל עונש מחבוש בכלא צבאי.
• עריקות ממושכת (מעל 100 ימים) עשויה להוביל לכתב אישום ורישום פלילי.
 

2. רישום פלילי בעקבות עריקות – האם זה לכל החיים?

 
הרשעה בעבירת עריקות גוררת רישום פלילי:
• בעבר, כל תיק עריקות היה גורר רישום פלילי ל-17 שנים ("רישום פלילי מלא") .
• כיום, לא בכל מקרה הרישום הפלילי הוא מלא, וקיימת אפשרות ל"רישום פלילי מופחת", שנמחק בתוך 5 שנים בלבד.
• איך להימנע מרישום פלילי חמור?
• רישום פלילי מופחת ינתן במקרה של עונש של פחות מ-90 ימי מאסר בפועל. על כל עונש יותר גבוה מזה יחול רישום פלילי  מלא.
• חשוב מאוד- לנסות להשיג כתב אישום מופחת על היעדרות משירות (סעיף 94) ולא עבירת עריקה (סעיף 92), ולהגיע בפני שופט דן יחיד ולא הרכב 3 שופטים.
• לנהל משא ומתן משפטי עם הפרקליטות הצבאית או לטעון פתוח מול שופט ולקבל עונש של פחות מ-90 ימי מאסר בפועל, עם עורך דין צבאי מנוסה.
• לטעון לנסיבות מיוחדות כמו מצב רפואי או נפשי ולהציג מסמכים והוכחות לעניין.
 

שימו לב – שיפוט בדין משמעתי לא גורר אחריו רישום פלילי. שיפוט בבית דין צבאי גורר אחריו רישום פלילי!

גם בהיבט זה חשיבות מכרעת לייצוג טוב של עורך דין צבאי מנוסה, שכן קיימת משמעות לעונש אשר יושת עליכם, שכן יש רף מסוים של תקופת כליאה שמתחתיו – יהיה לחייל רישום פלילי מופחת, ואילו כל עונש מעל הרף – יגרור רישום פלילי לכל החיים.
 
 

3. מה לעשות לפני שמתחילים עריקות?

 
אם אתם חווים קשיים בצבא, חשוב לדעת שיש פתרונות לפני שתיעלמו:
•בעיות אישיות או משפחתיות? ניתן לפנות לנציב קבילות חיילים.
•מצוקה כלכלית? ניתן לפנות לקצין ת”ש לבחינת זכאות להקלות.
•התעללות או התנכלות מצד מפקדים? אפשר לפנות למצ”ח בתלונה רשמית.
•קשיים נפשיים? פנייה לקב”ן עשויה להוביל לשינוי שיבוץ או פרופיל 21.
 
➡ לא בטוחים מה לעשות? עורך דין צבאי יכול לעזור לפתור את הבעיה ולמנוע מעצר.
 

4. מה ניתן לעשות במהלך עריקות?

 
אם אתם כבר עריקים ולא נעצרתם, יש לכם כמה אפשרויות פעולה:
 
•בחינת האפשרות לקבלת פטור – אפשר להתחיל תהליך בקשת פרופיל 21 או פטור על רקע אישי.
•משא ומתן מול הצבא – במקרים מסוימים ניתן לסגור את התיק ללא כליאה.
•מניעת מעצר פתאומי – עורך דין צבאי יכול לבדוק אפשרות לביטול פקודת מעצר או הסגרה בתנאים מקלים.
•בדיקות רפואיות או נפשיות  – במקרה של בעיה רפואית או נפשית חמורה ניתן לפנות גם במהלך ההיעדרות, ולמשרדנו תקדימים רבים כאלה.
  • כך למשל, הצלחנו להקפיא פקודת מעצר בעניינה של עריקה במשך שנה, חולת אפילפסיה, ולהביאה לוועדה רפואית ללא מעצר. בוועדה הרפואית הומלץ לחיילת פרופיל 21 רפואי והיא פוטרה משירות תוך שהפרקליטות הצבאית הסכימה לסגור את עניינה ללא הליכים משפטים;
  • בנוסף, הצלחנו להביא לבדיקה נפשית במהלך עריקות של חיילת עריקה שנתיים וחצי, היא פוטרה משירות בפרופיל 21, והגשנו בקשה לסגירת התיק משפטי לחלוטין ללא הליכים, תוך שבקשתנו נענתה בחיוב, והכל במהלך העריקות;
  • בנוסף, הצלחנו להביא לבדיקה במהלך עריקות של חייל עריק יחידה במשך שנה וחצי, הוא פוטר משירות בפרופיל 21 ועמד לדין משמעתי בלבד [10 ימי מחבוש].

למשרדנו תקדימים רבים של סגירת תיקים במהלך עריקות, פטור משירות במהלך עריקות ואף טיפול נפשי במהלך עריקות, הכל בהתאם לסוג המקרה.

5. נעצרתם בגין עריקות? כך תפעלו בחקירה

 
אם נעצרתם על ידי המשטרה הצבאית, חשוב לדעת:
• החקירה קצרה ולא מעמיקה, שכן  חקירה של עריקים מבוצעת על ידי משטרה צבאית ולא על ידי חוקר מצ"ח.
• כל מילה שלכם נרשמת ולכן חשוב מאוד להביא את גרסתכם בצורה מלאה וברורה ולשים לב שהיא נרשמת בדיוק כפי שאמרתם אותה. יש חשיבות מיוחדת לעניין הזה בתיקי "עריקה" שם התביעה מנסה לייחס כוונה מראש שלא לחזור אל שורות הצבא. עבירה זו היא עבירה חמורה ויש לשים לב למה שאומרים.
•מומלץ להתייעץ עם עורך דין צבאי לפני מסירת גרסה!
 
•במהלך החקירה:
✅ זכותכם לשמור על שתיקה אם אינכם בטוחים בתשובותיכם.
✅ חשוב לציין כל נסיבה מקלה (בריאותית, משפחתית, נפשית).
✅ אם החוקר לא כותב דברים שאמרתם – תבקשו לכתוב זאת בעצמכם.
✅ אם יש חשד לעבירה חמורה יותר (כגון עריקות לפי סעיף 92) – התייעצו עם עורך דין לפני כל תשובה.
 

6. מעצר ומשפט בבית דין צבאי – למה לצפות?

 
אם מוגש נגדכם כתב אישום על עריקות, התהליך יהיה כך:
1️⃣ מעצר ראשוני – דיון תוך 24 שעות בפני שופט צבאי בקריה המשפטית בית ליד.
2️⃣ הגשת כתב אישום – בהתאם למשך העריקות, למשל, במקרה של עריקות יחידה, כאשר סך ימי ההיעדרות עולה על 100 ימים.
3️⃣ משא ומתן עם הפרקליטות – ניתן לנהל משא ומתן להקלה בעונש אל מול גורמי הפרקליטות הצבאית על ידי הבאת מסמכים תומכים ומתאימים להוכחת מצב החייל.
4️⃣ בתוך הכלא הצבאי- בכלא 10 בבית ליד קיימים גורמים שונים אשר יכולים לבחון את עניינו של העריק או המשתמט ולתת המלצות לשינוי שיבוץ או פטור משירות על מנת לסייע לו. כך למשל, קיימים גורמי בריאות הנפש הצבאיים (קב"ן, פסיכיאטר צבאי), וועדות התאמה לשירות וגורמי גחל"ת.
 
⚠ סיכון לעונש כבד? אם התביעה מבקשת הרכב של 3 שופטים, היא מתכננת לבקש מעל שנה מאסר! כאן יש חשיבות קריטית לייצוג של עורך דין צבאי מיומן על מנת לשנות את סעיף האישום או ההרכב, לדן יחיד שם הסיכון נמוך יותר.
 

5. מהו סעיף העבירה בחוק השיפוט הצבאי בגין עריקות?

בחוק השיפוט הצבאי קיימות מספר עבירות אשר התביעה יכולה לייחס בכתב האישום בגין עריקות: עבירה חמורה פחות, היא  עבירת ההיעדרות מן השירות, לפי ס' 94 לחוק השיפוט הצבאי: "חייל שנעדר משירותו בצבא, או מהמקום שהוא חייב כדין להימצא בו אותה שעה, דינו – מאסר שלוש שנים, אלא  אם הוכח כי היה לו היתר או הצדק סביר אחר לכך"; עבירה חמורה יותר היא עבירת העריקה, לפי ס' 92 לחוק השיפוט הצבאי:"חייל שערק מן הצבא, דינו – מאסר חמש עשרה שנה. "עריקה" לעניין סעיף זה – העדר מן השירות בצבא מתוך כוונה שלא לחזור לצבא". קיימת חזקה משפטית, לפיה היעדרות מעל שנה וחצי מלמדת על כוונה שלא לחזור לצבא.

חשוב שתדעו, שברוב תיקי העריקים מייחסת התביעה עבירה של היעדרות מהשירות לפי ס' 94, ורק בתיקים החמורים מיוחס סעיף 92. ייחוס עבירת עריק בצבא יוביל לרישום פלילי חמור בגין עבירת פשע, ולעונש מאסר ממושך ביותר, נוכח החומרה שבה רואה התביעה תיק שכזה.

לכן, להתייעצות עם עורך דין צבאי בקיא ומנוסה בתיקי עריק מצה"ל, כבר בשלב המעצר ולפני הגשת כתב האישום יש חשיבות עצומה, שכן פעולות שינקוט כבר בשלב זה יכולות להביא לייחוס עבירה חמורה פחות.

גם אם התביעה מייחסת סעיף חמור ניתן לבקש להמיר את סעיף האישום מעבירת עריקה לפי ס' 92 לעבירת היעדר מהשירות לפי ס' 94, ולמשרדנו תקדימים רבים בהם הצלחנו להמיר את סעיף האישום, מה ששינה לחלוטין את פני התיקים, ואת הענישה בהם, בהתאם. למשרדנו אף תקדימים של ביטול כתבי אישום והעמדה לדין משמעתי בלבד.

7. כלא 10 והקריה המשפטית בבית ליד

כלא 10 הוא מתקן הכליאה החדש של צה”ל, המחליף את כלא 4 וכלא 6.
 
חייל אשר טרם נגזר דינו מוגדר "על"מ"- עצור לפני משפט; חייל שכבר נגזר דינו- מוגדר "שפוט". לרוב, חיילים מעדיפים להישאר בסטטוס של על"מ מאחר שבמצב זה לא ניתן לשפוט אותם בדין משמעתי בגין עבירות התנהגות בכלא, ולא ניתן להוסיף להם ימי כליאה.
 
בכלא קיימים גורמים שיכולים לסייע לחיילים, בהם:
  • מערך בריאות הנפש (קב”נים ופסיכיאטרים צבאיים) – להערכה נפשית ובדיקת אפשרות לשחרור. גורמים אלה בודקים את החיילים ונותנים המלצות שונות, הורדת פרופיל, התאמת ציון קה"ס, המלצות לשינוי שיבוץ או כל המלצה אחרת שתסייע לחייל להמשיך שירות, ואם לא- פטור משירות.
  • מערך גחל”ת (גורמי חזרה לשירות תקין) – לבחינת שינוי שיבוץ או פטור משירות. מערך זה אחראי גם על מתן דוחות שילוב לבית הדין המשלב.
  • וועדות התאמה – שיכולות להמליץ על פטור משירות צבאי או הקלה בעונש. בוועדת התאמה העילה הנפוצה ביותר לפטור היא "התנהגות רעה וחמורה", שמשמעה, שהחייל בהתנהגותו הרעה והחמורה גרם לצבא להורות על פיטוריו. בדרך כלל נשללות חלק מהזכויות (מענק וכד') אם מקבלים פטור בעילה זו. קיימת סיבה אחרת והיא "אי התאמה"- ומשמעותה היא שהחייל פשוט לא מתאים למערכת. זו עילה שפטור בגינה לא מביא לשום פגיעה בחייל. גם בהיבט זה משמעות חשובה לעבודתו של עורך דין צבאי מנוסה המייצג את החייל, ולמשרדנו תקדימים בהם שונתה עילת השחרור מהתנהגות רעה וחמורה לעילה של אי התאמה והחייל זכה במלוא הזכויות המגיעות לו מהצבא.
  • מערך מקא"מ מערך קידום אוכלוסיות מיוחדות המטפל בחיילים שגוייסו מראש בגיוס מיוחד, עם נתונים נמוכים, ומתוך הבנה שהם מגיעים עם קשיים מבית וסיכויי הצלחה נמוכים לשירות צבאי. חיילים כאלה, במידה ואכן מוסרים כי אינם מצליחים בשירות צבאי- מקבלים פטור משירות;
 
➡ חשוב לדעת: גורמים בכלא יכולים לקבוע האם תמשיכו לשרת או תקבלו פטור. כדאי להגיע מוכנים ולדעת מה לדרוש!
➡ עוד חשוב לדעת כי החלטת הגורמים יכולה להינתן לפני גזר הדין ובכך להשפיע במקרים מסויימים גם על העונש. זאת, מכיוון שאבחנת גורם מקצועי צבאי משמעותית בעיני הגורמים הצבאיים האחרים.
 

8. לסיכום: איך להימנע מעונש כבד?

 
✔ היוועצו עם עורך דין צבאי מוקדם ככל האפשר – במיוחד לפני מעצר או חקירה.
✔ אם קיימות נסיבות חריגות וקיצוניות ויש לכם סיבה מוצדקת לעריקות, יש דרך לפעול לפני מעצר ולפני הגשת כתב אישום.
✔ אם כבר נעצרתם, עדיין ניתן להפחית את חומרת האישום, להימנע מרישום פלילי ולקבל הקלה בעונש.
 
אם אתם או מישהו קרוב אליכם נעצרו בגין עריקות או השתמטות מצה”ל – פנו ל עורך דין צבאי מנוסה בהקדם האפשרי!
 
🔍 רוצים לקרוא עוד?
📌 רישום פלילי מופחת – איך להימנע מהשלכות ארוכות טווח
📌 פטור משירות צבאי – כל הדרכים האפשריות
📌 הצלחות משפטיות – מקרים אמיתיים של הפחתת עונשים
 
📞 ייעוץ ראשוני חינם! פנו אלינו עוד היום.

מאמר זה נכתב על ידי עורך דין צבאי מומחה בדין צבאי בכלל ובתיקי עריקים בפרט על כל סוגיהם ונועד לשמש את החיילים, במהלך העריקות או במהלך המעצר ואת בני משפחותיהם בנקודת זמן קשה זו בחייהם.

 

לכן, יש חשיבות גדולה להתייעצות כבר בשלב הזה, עם עורך דין צבאי בקיא ומנוסה בתיקים מסוג זה, אשר מכיר את המערכת הצבאית ואת הגורמים הרלוונטיים ויודע בדיוק לאן לפנות.

למאמר "גורמי בריאות הנפש" לחץ כאן.

עריקות על רקע מצב משפחתי

במקרה של מצב משפחתי / כלכלי קשה – אם הסיבה לעריקות היא מצב כלכלי קשה, מצב משפחתי בעייתי (מוות במשפחה, אלימות או הליכי גירושין בין ההורים), מצב רפואי קשה של ההורים או אחד מבני המשפחה, ניתן להתחיל בטיפול המשפטי ואיסוף המסמכים כבר בשלב העריקות, וייעוץ של עורך דין צבאי מומחה בדין צבאי ובתיקי עריקים יכול לתת הכוונה עוד בטרם נעצרתם. במקרים חריגים ניתן לבקש מגורמי פרקליטות צבאית לבטל פקודת מעצר או לבטל הליכים משפטיים לחלוטין חרף היעדרות.

אם אתה עריק יחידה – בשבועיים הראשונים להיעדרותך צפוי להגיע לביתך נציג מהיחידה, אשר יחפש אותך, יבקש ממך לחזור ליחידה וימסור לך ולהוריך מכתב בו מצוין כי אתה נעדר משירות, כי היעדרות משירות זו עבירה שבגינה אתה עלול לעמוד לדין בפני בית דין צבאי, ולהיות מורשע בעבירה הנושאת רישום פלילי. כדאי שתהיה מוכן ותציין גם בפני המפקד המחפש את סיבות ההיעדרות כיוון שהדברים נרשמים ומתועדים בתיק הפרקליטות. איסוף המסמכים ותחילת הטיפול המשפטי במהלך היעדרות יכול לסייע, ומשרדנו ייצג חייל שהיה עריק במשך שנה וחצי מהיחידה, אשר בעקבות טיפול משפטי שהחל במהלך ההיעדרות, פוטר משירות ושוחרר מהכלא בתוך 17 ימים בלבד ללא פרופיל 21.

6. עריק, נעצרת? מה לעשות בחקירה?

אם נעצרתם בגין עריקות מהמילואים או משירות צבאי, השלב הראשון העומד בפניכם הוא שלב החקירה. חקירת עריק בצבא אינה דומה לחקירת מצ"ח, היא קצרה יותר, ומעמיקה פחות. מצד אחד זה טוב – כי לא תהיו זמן רב בחדר חקירות, ומצד שני זה לא טוב – כי לא ממש ישאלו אתכם יותר מדי שאלות על הסיבה לעריקות.

אם יש דברים חשובים שעמדו ברקע להיעדרות – חשוב שתציינו אותם (גם כדי שלא יגידו אחר כך שלא טענתם את זה בהזדמנות ראשונה). חשוב שתדעו שזכותכם לכתוב את האמרה בעצמכם כי לדברים שייכתבו באמרה יש חשיבות בהמשך. לכן, אם החוקר מסרב לכתוב משהו שאמרתם, כגון – שאתם לא מודים בעריקות, מה היו הסיבות לעריקות, או כל התנהלות לא תקינה של השוטרים הצבאיים כלפיכם – קחו את העט מהחוקר, קחו את דף האימרה, וכתבו הכל בעצמכם;

אם מזהירים אתכם בגין חשדות פליליים אחרים – דאגו באופן מיידי להתקשר לעו"ד צבאי, על מנת לקבל ייעוץ במהלך החקירה און ליין, לא להתבייש מהחוקר. למאמר המדריך המלא לחקירת מצ"ח לחץ כאן;

אם אתם מוזהרים בביצוע עבירת עריקה לפי ס' 92 חשוב מאוד שתתייעצו באופן מיידי בעורך דין צבאי מנוסה לפני שתאמרו ולו מילה אחת בחקירה. חשוב להבין, שעריקה היא היעדרות מהצבא עם כוונה שלא לחזור, ולכן קיימת חשיבות רבה לגרסה שתינתן במהלך החקירה. לצורך כך יש להתייעץ בעורך דין צבאי המנוסה בטיפול בתיקי עריקה, שכן באמצעות ייעוץ במהלך החקירה ובהמשך גם על ידי טיפול נכון בתיק – יוכל עורך דין צבאי מנוסה להביא לכך שלא יוגש כנגדכם כתב אישום בסעיף של עריקה לפי ס' 92 אלא כתב אישום בעבירה של היעדרות מהשירות לפי ס' 94 שהוא פחות חמור.

אל תיעלבו, אבל מי שיחקור אתכם זה לא חוקר ולא חוקר מצ"ח אלא שוטר צבאי, ואל תיעלבו גם אם יגבו ממכם את האמרה כשאתם עומדים בקבלה לכלא 4, במסדרון ובעמידה. זה קורה. אם זה קורה, כדאי שתספרו על כך גם לעורך הדין הצבאי שייצג אתכם בתיק, לפעמים יש לזה חשיבות בהליך עצמו.

7. מהם ההליכים בבית הדין הצבאי בגין עריקות?

דיון הארכת מעצר ראשוני בפני שופט יתקיים בתוך 48 שעות מרגע המעצר. במידה והפרקליטות הצבאית תחליט שלא להגיש נגדכם כתב אישום אלא להעמיד אתכם לדין משמעתי, לא תובאו בפני שופט.

הדיונים בבית דין צבאי הם פומביים, ולמשפחה יש אפשרות להיות נוכחת בהם. כך, ניתן יהיה לראות את יקירכם גם במהלך הדיונים בבית הדין ולא רק בתיאום ביקורים בכלא הצבאי;

במידה וקיימות כנגדכם ראיות מספיקות- יוגש כנגדכם כתב אישום. כאמור, לסעיף העבירה שייוחס משמעות קריטית, ולעורך דין צבאי מנוסה יש את היכולת להביא לכתב אישום מרוכך יותר.

בהתאם למשך ההיעדרות, תחליט התביעה האם בכוונתה להגיש בקשה להרחבת מושב משופט אחד לשלושה שופטים. מקום בו החליטה התביעה לבקש שלושה שופטים – המשמעות היא שבכוונתה לבקש עונש העולה על שנת מאסר! בשלב זה, מתפקידו של עורך הדין הצבאי להסיר מכם סיכון שכזה, ולבקש כי עניינכם ידון בפני שופט אחד, ולמשרדנו תקדימים בהם הצלחנו לשכנע את התביעה לחזור בה מבקשתה להרכבת מותב של שלושה שופטים; בהמשך, ייקבע מועד להקראה בתיק העריקות;

ואתם וודאי שואלים את עצמכם- כמה זמן אשב בכלא?? זוהי שאלת מיליון הדולר. אז ככה- רמות הענישה בתיקי עריקים משתנות בין סוגי העריקים השונים, ועם ייצוג משפטי טוב של עורך דין צבאי מומחה, כמובן שהענישה יכולה להיות נמוכה באופן משמעותי. הצלחות משרדנו:

  • הסדר 24 ימי מאסר על עריקות של 7 שנים מהיחיד (2024)
  • הסדר 45 ימי מאסר על השתמטות 7 שנים (2024)
  • הסדר 65 ימים על 3 שנות עריקות יחידה (2023)
  • הסדר של 150 ימי מאסר נטו על 8 שנות היעדרות מהיחידה [2016];
  • הסדר של 17 ימי מאסר על עריקות של שנה וחצי (ללא פרופיל 21) [2014];
  • עונש בטיעון פתוח של 90 ימי מאסר על 3 שנות היעדרות מהיחידה [2015];
  • הסדר של 90 ימי מאסר על השתמטות של 12 שנים (!)
  • הסדר של 47 ימי מאסר על 8 חודשי עריקות [2015]; 80 ימי מאסר בטיעון פתוח על עריקות של 9 חודשים עם תנאי בית דין קודם בן 60 ימים [2015];

לדף הצלחות המשרד לחץ כאן.

8. פטור משירות צבאי

אם ברצונכם לקבל פטור משירות צבאיקיימות מספר אפשרויות, אשר תלויות בטעמים לצורך בפטור משירות צבאי.

הגורמים בכלא אשר יכולים להורות על פטור הם וועדת התאמה או גורמי גחל"ת. כל חייל מאובחן כמעט באופן אוטומטי על ידי גורמי גחל"ת, ובמידה וקיימות בעיות קשות, ניתן לבקש שמערך גחל"ת יורה על פיטוריו משירות, כמובן תוך הגשת בקשה מתאימה ומסמכים. במידה וקיימת בעיה רפואית או נפשית ניתן לפנות אל גורמי רפואה וברה"ן בכלא; במידה וקיימת בקשה לפטור מטעם אחר [כגון דת] יש לפנות אל גורמי אחרים במיטב, בהתאם לבקשה;

במידה ומשפחה עוזבת את ישראל יחד עם ילדים מתחת לגיל 16, יש להסדיר מעמד "בן מהגרים". בן מהגרים הוא מי שבגיל מסויים עוזב את הארץ, יחד עם משפחתו, נוכח החלטת הוריו להגר מישראל. מאחר והוא אזרח ישראלי, עליו לבקש אישור לעזוב את הארץ. למשרדנו תקדימים של הסגרת מעמד בדיעבד. למאמר בנושא פטור משירות צבאי לחץ כאן.

9. תיקי משתמטים ועריקי בקו"ם דורשים מומחיות משפטית מיוחדת

תיקי משתמטים ועריקי בקו"ם הם תיקים סבוכים בהם נדרשת מומחיות מקצועית מיוחדת של עורך דין צבאי. מדובר בתיקים בהם כחלק מחומר הראיות, על התביעה להביא גם את תיקו האישי של החייל ולהוכיח את חוקיות גיוסו של החייל, בכל שלבי הגיוס החל משלב הזימונים לבדיקות, ועד שלב הוצאת צו הגיוס ומודעות החייל לצו הגיוס. אם למשל, לא קיים בתיק האישי צו הגיוס אשר נשלח לחייל, או שהצו נשלח לכתובת שאינה כתובת המגורים של החייל- ניתן לטעון כי לא הייתה לחייל מודעות לכך שעליו להתגייס.

פגמים בחוקיות הגיוס יכולים להביא לשחרור ממעצר או אפילו ביטול כתב אישום. עורך דין צבאי מיומן ומנוסה, אשר יודע לקרוא תיק אישי ומכיר את התיק האישי על בוריו, יכול בנקל לגלות פגמים הקיימים בחומר הראיות בכל הנוגע להליך גיוס החייל, ולהביא לשחרור ממעצר, לביטול כתב אישום או לעונש מקל בעקבות בעיות בחוקיות הגיוס. בתיק אישי יש שלל מסמכים הנוגעים להליך גיוסו של החייל, צווים, זימונים, מכתבים ששלחה לשכת הגיוס ומכתבים ששלח החייל ללשכת הגיוס- הכל מתועד והכל בפנים. ואם לא- אז מזלכם! כי אי קיומו של מסמך או צו יכול לפגוע בראיות התביעה, וזה לטובתכם.

משתמטי חו"ל או עריקי חו"ל לעיתים נעצרים בנתב"ג עם חזרתם לארץ ולעיתים הם מעוכבים בנתב"ג, נמסר להם כי עליהם הגיע להסדיר את עניינם בלשכת הגיוס, הם מגיעים ללשכת גיוס ואז נעצרים. במקרה שנעצרת ומוגש נגדך כתב אישום, תצטרך התביעה להוכיח שעזבת את הארץ לאחר גיל 16 או לאחר שהתחלת הליכי גיוס, שלא הסדרת את מעמדך לפני העזיבה (בבקשת דחייה, פטור או מעמד בן מהגרים) ושהיית מודע לכך שאתה חייב בגיוס ולמרות זאת עזבת את הארץ. גם בעניין זה כמובן קיימות הלכות משפטיות אשר יכולות לסייע לך ואשר עורך דין צבאי מיומן יידע להציג בעניינך לבית המשפט, על מנת להביא לשחרורך ממעצר או לעונש מקל במיוחד. אם הסדרת את מעמדך לפני עזיבת הארץ, כגון באמצעות הגשת בקשה למעמד בן מהגרים, עורך הדין צבאי מיומן יעזור לטעון טענה זו ולהוכיחה. למשרדנו תקדימים של סגירת תיקים של משתמטי חו"ל ללא הליכים וללא כליאה, אף בשנות היעדרות רבות.

למאמר בנושא פטור לישראלים השוהים בחו"ל ומעמד בן מהגרים לחץ כאן.

כשל בהסדרת מעמד בן ישיבה שתורתו אומנותו – הוא מי שלומד תורה בישיבה מוכרת במסגרת הסדר זה, לא עוסק בכל עיסוק אשר ראוי להיות משולם עבורו שכר ומקדיש את כל עיתותיו ללימוד התורה. קיימים מקרים בהם, בעקבות כשל בהגשת בקשת הדיחוי עובר מי שנכלל בהסדר בן ישיבה שתורתו אומנותו – מבוטל מעמד זה אוטומטית על ידי רשויות הצבא, והאדם נדרש להתייצב לגיוס. במקרה זה, הסתייעות בעו"ד צבאי מנוסה היא חשובה ביותר על מנת לפתור את הבעיה נקודתית ולהביא לפתרון הטוב ביותר עבור האדם- והוא- חזרה לישיבה ללימוד תורה במסגרת ההסדר או קבלת פטור משירות.

 לסיכום 

אם יקירכם או יקירתכם נעצרו בגין עריקות מהמילואים או השתמטות מצה"ל, הדבר הטוב ביותר שתוכלו לעשות עבורם הוא לדאוג לייצוג של עורך דין צבאי מיומן ומנוסה, אשר מכיר את שלל הגורמים הרלוונטיים הן לטיפול בתיק המשפטי והן בטיפול הקשור להמשך השירות או פטור משירות. חשוב מאוד להסדיר את עניין הפטור מהשירות בהקדם ועוד במסגרת ההליך המשפטי, או לחילופין את הבעיה שהובילה לעריקות, וזאת על מנת למנוע מצב שבו החייל משתחרר מהכלא ומתחיל עריקות חדשה, ובכך למעשה, מסתבך שוב עם החוק מאותם טעמים. טיפול בתיק של עריקות או השתמטות שונה מטיפול בתיק מצ"ח או תיק פלילי "רגיל" – הראיות בתיק הן שונות, ההלכות המשפטיות הן מגוונות בהתאם לסוג העריקות (השתמטות, עריקות מהיחידה, עריקות מהבקו"ם, משתמט חו"ל, בן ישיבה, עריקה שהגישה תצהיר דת וכדומה), רמות הענישה הן מיוחדות (גם בהיבט הרישום הפלילי, וקיימים שלל גורמים מיוחדים שצריך להכיר גם לצורך הטיפול בתיק המשפטי וגם לצורך הטיפול בפטור משירות.

שימו לב- דברים אלה אינם ידועים לכל עורך דין ואין די בעורך דין פלילי בלבד, אלא רק לעורך דין צבאי מנוסה ומיומן בעל וותקלכן, לצורך בחירת עורך דין צבאי, כדאי שתבדקו לעומק האם עורך הדין עוסק בדיני צבא וכמה שנים, ואילו הצלחות היו לו בתיקי עריקים. זאת, על מנת להיות בטוחים באיכות הטיפול המשפטי שתקבלו.

לצפיה בהצלחות משרדנו לחצ/י כאן.

איך מתחילים?

משרדנו מייצג מועמדים לשירות בטחון וכל חייל אשר זקוק לסיוע מול רשויות הצבא, בבקשות לפטור משירות, לטיפול נפשי או רפואי, עררים רפואיים ושאר הליכים צבאיים מנהליים. השותפים במשרד הינם יוצאי פרקליטות צבאית.

מאמרים נוספים

פרוטוקול דיון בבית הדין הצבאי

11.02.2025 ביטול כתב אישום נגד עריק בבית הדין הצבאי בבית ליד

‏ביטול כתב אישום בתיק עריקות הליכים משפטיים בתיקי עריקות מתנהלים בבתי הדין הצבאיים בבית ליד. בדרך כלל, מוגש כתב אישום, העריק נעצר, ובסוף ההליך צפוי עונש מאסר. במקרים בהם יש נסיבות מיוחדות, תבקש ההגנה עונש מקל במיוחד, או ביטול כתב אישום. היום, 10.2.2025 ‏קיבלה התביעה

להמשך קריאה »
המלצות עורך דין צבאי

המלצות על עורך דין צבאי

השירות הצבאי הוא מורכב ולא מתאים לכל אחד, כאשר ישנם חיילים רבים אשר לאור חוק גיוס חובה מוצאים את עצמם במסגרת קשוחה ומאתגרת שהם לא מסוגלים להתמודד עם חוקיה – הן בגלל בעיות אישיות והן בגלל נסיבות משפחתיות אשר משפיעות עליהם וגורמות להם לחיכוך עם

להמשך קריאה »
עורך דין צבאי מומלץ בתלאביב

בחירת עורך דין צבאי בתל אביב

עורך דין צבאי בתל אביב מדוע צריך לחפש עורך דין צבאי בת״א או במרכז עבור חיילים? זאת, מכיוון שבצבא יש הרבה בעיות משמעת שחוצות את הגבול הפלילי. חיילים, קצינים, מילואימניקים ואנשי קבע מוצאים את עצמם נאשמים בעריקות, בשימוש בסמים, בעבירות אלימות, נשק, גניבות וכו׳. אם

להמשך קריאה »